Într-un interviu acordat site-ului Cinemas.ro, actorul Victor Rebengiuc vorbeşte despre rolul care i-a adus premiul pentru Cea mai bună interpretare la Festivalul Internaţional de Film Transilvania şi despre industria cinematografică din România. El se consideră norocos că este protagonistul peliculei Medalia de onoare, regizată de Călin Peter Netzer, deoarece nu se fac multe filme care să aibă în rol principal actori din generaţia lui.

“Într-o zi, Ion (Victor Rebengiuc – n.r), un român de 75 de ani, primeşte accidental o medalie de onoare pentru faptele sale «eroice» din Al Doilea Război Mondial, o vreme de care abia îşi aduce aminte. Medalia îl forţează pe Ion să îşi reconsidere întreaga viaţă. Poate că n-a fost mereu un ratat. Poate că viaţa lui are o semnificaţie. Poate că înseamnă ceva pentru familia lui.” Aşa sună sinopsisul lungmetrajului  „Medalia de onoare”, pentru care Călin Peter Netzer a luat premiul pentru regie anul acesta la TIFF. Scenariu a fost scris de Tudor Voican, iar producători au fost Ada Solomon şi Liviu Marghidan (totodată director de imagine).

Sâmbătă seara, la ceremonia decernării premiilor Festivalului Internaţional de Film Transilvania, Victor Rebengiuc a citit o petiţie semnată de mai mulţi regizori împotriva noii legi a cinematografiei, patronată de Sergiu Nicolaescu. Numeroşi producători, actori şi oameni de film au urcat pe scenă la invitaţia lui Victor Rebengiuc  de a susţine demersul. Tudor Giurgiu, preşedintele TIFF, a subliniat că la protest s-au raliat şi CNC, şi Ministerul Culturii.

 

Puteţi vedea interviul integral aici

SURSA: Cinemas.ro