‘Avem o experienţă pozitivă în proiectele companiilor spaniole, piedicile juridice au fost îndepărtate pe cele mai multe dintre paliere’, a explicat Victor Ponta, referitor la sprijinul instituţional oferit investiţiilor spaniole. ‘Am reuşit să deblocăm programe europene cu finanţare europeană, astfel că au pornit noi proiecte. Firmele spaniole se bucură de tratament egal, sunt competitive, şi au experienţă în România’, a precizat el. ‘Avem proiecte economice comune, am înregistrat o creştere cu 14% a relaţiilor comerciale, în beneficiul exporturilor firmelor spaniole spre România. Vrem cât mai multe proiecte, iar în toate domeniile importante, şi în special cele din infrastructură sau construcţia de căi ferate, guvernul se apleacă cu toată atenţia şi apreciază experienţa extraordinară, precum şi pregătirea antreprenorială deosebită. Avem proiecte europene de peste 1 miliard de euro, experienţa companiilor spaniole este extrem de benefică, iar noi oferim un climat de stabilitate şi predictibilitate’, a declarat premierul României.

Victor Ponta a subliniat, în intervenţia avută la Madrid, faptul că aprecierea, prietenia şi legăturile deosebite existente fac ca relaţia dintre Spania şi România să fie una cu totul şi cu totul specială. ‘Spania este o ţară mare, are un mare popor, cu un potenţial extraordinar, stârneşte admiraţia României şi a altor ţări din UE şi se bucură de respectul faţă de eforturile depuse pentru luarea de măsuri necesare de relansare economiei. Au fost măsuri de ajustare structurală, necesare, care asigură o viitoare dezvoltare comună’, a explicat Ponta. ‘Nu cred că poate exista o Europă puternică fără ţara dumneavoastră’, i-a spus el omologului său spaniol.

Premierul român Victor Ponta a declarat luni la Madrid că împreună cu omologul său spaniol, Mariano Rajoy, a stabilit un calendar ambiţios de relaţii bilaterale şi a subliniat că sunt numeroase proiecte în multiple domenii ce vor fi puse în practică. Şeful guvernului de la Bucureşti a punctat că România şi Spania au multe proiecte economice comune şi a amintit că s-a produs o creştere cu 14% a relaţiilor comerciale de la începutul anului. AGERPRES