Acţiunile Rompetrol Rafinare continuă să creeze disensiuni între minoritari şi majoritari din cauza întârzierii lansării ofertei de preluare. Se pregăteşte şi o vizită la Comisia Europeană.

Bătălia pe banii kazahilor majoritari de la Rompetrol este pe cale să se mute la Comisia Europeană. Până săptămâna trecută, acţionarii minoritari, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) şi majoritarul KazMuniaGaz nu reuşiseră să cadă de acord asupra preţului pe care ar trebui să îl conţină oferta publică de preluare a participaţiilor minoritare rămase la companiile din cadrul Rompetrol Grup în urma preluării de către kazahi.

Povestea ofertei obligatorii de preluare de la Rompetrol durează de mai bine de un an, de când acţionarii minoritari reuniţi în Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital şi-au cerut drepturile rezultate din transferul de proprietate din 2007. Conform legii, oferta ar fi trebuit efectuată de la jumătatea lui 2008, însă majoritarii au amânat momentul lansării.
Întârzierea i-a convins pe minoritari să sesizeze CNVM asupra obligativităţii ofertei. Cum în România lucrurile se mişcă oricum mai încet decât ar trebui, majoritarul a achiziţionat între timp şi restul acţiunilor deţinute de Dinu Patriciu şi ceilalţi acţionari din Rompetrol Grup NV. Valoarea tranzacţiei nu se cunoaşte, însă, dar ar putea fi comunicată doar anul viitor, când KazMunaiGaz va publica raportul financiar aferent anului 2009.

Evaluarea, prilej de ceartă

Rompetrol Rafinare este una dintre cele mai importante companii listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Capitalizarea la zi se ridică la 1,19 miliarde lei, iar lichiditatea zilnică este peste media pieţei, ceea ce denotă un interes crescut din partea investitorilor. Interesul acestora se manifestă însă şi în ceea ce priveşte respectarea regulilor pieţei de capital, care includ şi efectuarea unei oferte publice de preluare atunci când un acţionar dobândeşte un pachet mai mare de 33% din capitalul social.

Problemele de nerespectare a termenelor impuse s-au complicat în primul rând prin lipsa de sesizare din partea CNVM. Teoretic, acţionarul majoritar nu s-a schimbat, fiind tot Rompetrol Grup NV, dar acesta a fost cumpărat în totalitate de către KazMunaiGaz. Până când investitorii şi autorităţile s-au dumirit că este nevoie de ofertă publică a trecut destul timp, perioadă în care cotaţia Rompetrol Rafinare (simbol RRC – principala companie a grupului) s-a depreciat considerabil. În 2008, titlurile RRC au coborât de la 0,11 lei până la 0,0185 lei, respectiv cu 84%. O ofertă de preluare la preţurile din tranzacţie sau la nivelul cotaţiei din 2007 ar fi fost astfel excelentă pentru minoritari.

De aici pornesc şi diferendele pe care minoritarii le au cu majoritarii. CNVM a cerut deja o ofertă bazată pe o evaluare corectă şi independentă şi a sancţionat compania pentru întârzierea depunerii actelor. Evaluarea a fost acceptată doar pentru Rompetrol Well Services, însă nu a fost încă făcută publică.

Investitorii merg în Europa

„Oferta publică de preluare trebuie derulată de KazMunaiGaz şi nu de The Rompetrol Group NV Olanda“, spune Attila Verestoy, unul dintre minoritarii semnificativi de la RRC, parte a grupului de minoritari care deţin peste 5% din companie şi care cer un preţ de minimum 0,1 lei pe acţiune în oferta obligatorie. Calculul minoritarilor se bazează pe valoarea de reconversie a obligaţiunilor deţinute de statul român, în valoare de 600 de milioane de euro, cu scadenţa anul viitor. Şi pe baza acestei limite de preţ cotaţia RRC a urcat, în 2009, până la 0,058 lei, adică peste 200%. Lentoarea cu care acţionează CNVM i-a convins pe minoritari să sesizeze şi Comisia Europeană, în baza Legii nr. 297 şi a Directivei 2004/25/EC referitoare la stabilirea preţului echitabil oferit acţionarilor mi­noritari. „Comisia Europeană va fi informată asupra gra­­du­lui de aplicare a directivelor comunitare şi în privinţa respectării discrimi­natorii a drepturilor acţionarilor în statele membre“, se arată în răspunsul grupului minoritarilor.

Reprezentanţii Rompetrol nu comentează în niciun fel acuzaţiile. Neoficial, întârzierea cu care au răspuns solicitărilor CNVM are drept cauză schimbarea de manageriat de anul acesta, noii şefi preluând din mers conducerea companiei şi problemele acesteia. Totodată, s-au lovit şi de dificultatea alegerii unui evaluator care să nu aibă legături de afaceri cu compania şi să respecte datele-limită impuse. Rompetrol a depus şi ultima evaluare a RRC în urmă cu câteva zile, răspunsul CNVM referitor la corectitudinea acesteia urmând a fi dat săptămâna aceasta. Vom afla în curând dacă piaţa de capital autohtonă îşi va face un renume nu tocmai pozitiv în curtea Comisiei Europene.

Oferta publică de preluare a acţiunilor Rompetrol Rafinare Constanţa trebuie derulată de KazMunaiGaz, şi nu de The Rompetrol Group NV Olanda.
Attila Verestoy, acţionar minoritar

Comisia Europeană va fi informată asupra gradului de aplicare a directivelor comunitare şi în privinţa respectării drepturilor acţionarilor minoritari.
Grupul Acţionarilor Minoritari RRC

1,19 miliarde lei este valoarea la zi a Rompetrol Rafinare Constanţa la BVB, reprezentând o creştere de peste 200% a cotaţiei pe parcusul anului

Revenire
Cotaţia Rompetrol Rafinare a atins un maxim de 0,07 lei în noiembrie, recuperând o parte din pierderile de anul trecut, însă preţul a coborât apoi până la 0,058 lei

189-43880-19_grafic_50.jpg