Potrivit sursei citate, CEFC a primit recent acordul din partea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării și confirmarea Consiliului Concurenței pentru finalizarea tranzacției de preluare a pachetului majoritar de acțiuni al KMG Internațional.  “Aprobările primite din partea autorităților abilitate din România reprezintă o etapă importantă în derularea procedurilor tranzacției, de aceea, după derularea tuturor demersurilor legale necesare, aceasta poate fi încheiată în această toamnă”, se arată în comunicatul remis de grupul petrolier.

Cele două companii au semnat pe 15 decembrie un acord care va deschide calea pentru prima investiţie majoră efectuată de o companie chineză într-un stat din Europa de Est. Această tranzacţie are ca scop extinderea afacerii în regiunea Mării Negre şi în Europa de Vest, prin achiziţii, parteneriate sau proiecte de investiţii greenfield.

În aprilie 2016, CEFC a anunţat că va achita 680 de milioane de dolari către compania de stat KazMunayGas din Kazahstan pentru 51% din acţiunile KMGI. La puţin timp după acest anunţ, instituţiile statului român au scos din sertare un dosar vechi de peste 12 ani, lucru care a pus sub semnul întrebării tranzacţia dintre cele două părţi. La câteva luni de la anunțul făcut, kazahii au declarat că se vor adresa Curţii de Arbitraj în situaţia în care nu va fi pus în practică memorandumul de înţelegere încheiat cu statul român în urmă cu doi ani, prin care statul şi-a luat angajamentul să vândă circa 26% din acţiunile pe care le deţine la Rompetrol Rafinare pentru o sumă de 200 de milioane de dolari, iar kazahii s-au angajat să înfiinţeze împreună cu statul român un Fond de investiţii în valoare de 1 miliard de dolari în următorii şapte ani.

Punctul central al investiţiilor viza Petromidia, cea mai mare rafinărie din România, care în urma investiţiilor realizate de kazahi în ultimii ani, în valoare de 1,4 mld. dolari, a ajuns la o capacitate de rafinare de 5 milioane de tone de materie primă pe an. În 2015, Rompetrol Rafinare, compania care operează rafinăria şi reţeaua de benzinării Rompetrol a livrat în România 1,58 milioane de tone de carburanţi şi a exportat alte aproximativ 1,95 milioane de tone, fiind astfel cel mai mare exportator de produse petroliere din România şi al doilea exportator la nivel naţional după Automobile Dacia.

 

Ce vor să facă chinezii la Petromidia

„Finalizarea tranzacției va permite stabilirea unei baze solide de cooperare între KMG și CEFC, facilitând extinderea ulterioară a companiei KMGI în Europa de Est și de Vest, dar și în alte regiuni ale lumii. Acest joint venture va beneficia de potențialul resurselor energetice din Kazahstan și de resursele financiare ale Chinei, pentru extinderea activităților în contextul proiectului global “One belt, one road”. Proiectul reprezintă o oportunitate excepțională pentru KMGI din perspectiva extinderii operațiunilor sale în Republica Kazahstan, care, la rândul său, va asigura implementarea programelor guvernamentale pentru atragerea investițiilor”, a declarat Zhanat Tussupbekov, CEO- ul KMG Internațional, în comunicatul de presă remis astăzi presei.

Potrivit acestuia, o atenție deosebită va fi acordată proiectelor din România, fiind statul în care Grupului KMGI deține principalele active. “Acest proiect global va avea efecte multuplicatoarea în economiile țărilor participante – România, Kazahstan, China – precum și un impact social pozitiv”, a adăugat Zhanat Tussupbekov.

La finele anului trecut, cu ocazia semnării acordului dintre cele două companii, Zhanat Tussupbekov spunea că planurile vizează creșterea capacității de rafinare de la 5 la 10 milioane de tone de țiței pe an, construcția a încă 200 de noi puncte de alimentare carburanţi, dezvoltarea serviciilor industriale în zona de upstream şi downstream, şi construcţia unei centrale de cogenerare pe platforma Petromidia. 

„Este pe agenda noastră, vom avea nevoie de a face toate aceste studii economice. Cu toate acestea, putem confirma că evaluăm aceste chestiuni şi, poate, în viitorul apropiat, ar putea fi puse în aplicare. Nu vorbim despre dublarea capacităţii ca atare, ci despre creşterea ei pentru a ajunge la 7-8 milioane de tone”, a declarat Alexey Golovin, vicepreşedinte de dezvoltare corporativă şi strategie al KazMunayGas International.

Calculele pleacă de la nişte premise cât se poate de optimiste, anul trecut fiind unul de excepţie pentru Rompetrol. „În fiecare an avem noi recorduri, aşa că 2016 a fost deja un an ce a doborat recordul anterior. Am avut o serie de indicatori istorici la care am ajuns. Am ajuns în medie la 15,7 kt pe zi, ceea ce este cel mai mare indicator pentru rafinăria Petromidia. Am ajuns la cea mai mare producţie de motorină de 2,52 milioane de tone. Este important de remarcat faptul că acesta a fost anul cu cel mai mic indice de intensitate energetică, eficienţa noastră energetică se îmbunătăţeşte an după an, având cel mai mic cost de procesare din ultimii zece ani”, a explicat, la începutului anului,  Alexey Golovin, vicepreşedinte de dezvoltare corporativă şi strategie al KazMunayGas International.