Consiliul Concurenţei a declanşat în 2016 o investigaţie având ca obiect un posibil abuz de poziţie dominantă al companiei Orange România .

Este vorba de un posibil tratament discriminatoriu practicat de Orange România în relaţia cu companiile active pe piaţa plăţilor prin mesaje scurte prin intermediul telefonului mobil, respectiv pe piaţa mesajelor scurte publicitare prin intermediul telefonului mobil din România. S-au efectuat inspecţii inopinate atât la sediul Orange România, cât şi la sediile unora dintre agregatorii de plăţi prin SMS, existând indicii că aceste companii pot deţine probe necesare autorităţii de concurenţă pentru o evaluare exactă a comportamentului Orange România pe pieţele respective.

Amendă record

Operatorul telecom Orange a fost amendat de Consiliul Concurenţei cu  34,8 de milioane de euro pentru abuz de poziţie dominantă în urma unei plângeri făcute în 2006 de Netmaster, furnizor alternativ de servicii de telefonie fixă.După un proces care a durat șapte ani, Orange a reușit să obțină scăderea pedepsei și plătit 110.981.975 lei, reprezentând 2,70% din cifra de afaceri totală pe anul 2010.