‘Tendinţa de stabilizare a sectorului industrial al Chinei nu este încă solidă şi încă ne confruntăm cu multe dificultăţi pentru a realiza o creştere stabilă’, se arată în declaraţia Ministerului Industriei şi Tehnologiei Informaţiei.

În septembrie, producţia industrială a Chinei a crescut cu 9,2%, după un avans de 8,9% în august, şi alături de alte date, de la exporturi la vânzările de retail, indică un proces de redresare în a doua mare economie a lumii.

O creştere anuală a exporturilor în septembrie de 9,9%, mult peste aşteptări, i-a determinat pe unii analişti să concluzioneze că în acest moment China beneficiază de redresarea sectorului extern. Ministerul Industriei de la Beijing a încercat să tempereze aceste analize.

‘Deşi exporturile şi-au revenit în septembrie, încă este foarte dificil să vedem o creştere stabilă a exporturilor produselor industriale în viitor, din cauza scăderii cererii pe plan extern’, susţin oficialităţile chineze.

Turbulenţele externe reprezintă principala cauză a încetinirii creşterii economiei Chinei, de la un avans de 9,2% în 2011, la 7,7% estimat de analişti pentru 2012, acesta fiind cel mai scăzut nivel din ultimii 13 ani.

Adâncirea crizei datoriilor în Europa, cea mai mare piaţă externă a Chinei, a redus semnificativ cererea pentru bunuri şi a afectat avansul economiei chineze.

În 2011 China a realizat exporturi în valoare de 31% din PIB, conform datelor Băncii Mondiale, într-un sector de care depind 200 de locuri de muncă în China.

Luna acesta premierul chinez Wen Jiabao a declarat că economia arată schimbări pozitive iar guvernul este încrezător că va putea fi realizat obiectivul de creştere a economiei cu 7,5% în acest an.

Încetinirea ritmului de creştere a economiei chineze a continuat şi în perioada iulie-septembrie 2012, pentru al şaptelea trimestru consecutiv, ajungând la cel mai scăzut nivel de după 2009, arată cifrele oficiale publicate săptămâna trecută.

Produsul Intern Brut al Chinei în perioada iulie-septembrie 2012 a înregistrat o creştere de 7,4% în ritm anual, a anunţat Biroul naţional de statistică (BNS), în linie cu estimările analiştilor intervievaţi de agenţia financiară Dow Jones. În primul trimestru al acestui an PIB-ul Chinei a înregistrat o creştere de 8,1%, după care a încetinit la 7,6% în al doilea trimestru.
SURSA: Agerpres