Vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, cel responsabil pentru moneda euro şi dialogul social, este de părere că România nu are spaţiu fiscal necesar pentru reduceri de taxe, chiar dacă acestea vizează taxele pe forţa de muncă, a spus sâmbătă oficialul.

„În general, sfatul Comisiei Europene este reducerea taxelor pe muncă, în special munca plătită cu salarii mici şi transferul spre alte baze de impozitare, care să fie mai puţin dăunătoare pentru creştere. Iar acest lucru este valabil în special pentru ţările cu un nivel ridicat al sarcinii fiscale. Dacă ne referim la situaţia concretă a României, după cum bine ştiţi ne-am exprimat îngrijorările cu privire la traiectoria fiscală generală. Pentru al doilea an la rând, România este într-o procedură de abatere semnificativă, ceea ce înseamnă că traiectoria sa bugetară deviază semnificativ de la cerinţele Pactului de Stabilitate şi Creştere, şi de acea este important ca România să reducă în mod substanţial deficitul bugetar. Recomandarea Consiliului a fost o îmbunătăţire structurală de un procent. De acea când discutăm despre politica fiscală, putem vorbi de transferul poverii fiscale, dar nu vedem spaţiu fiscal pentru noi reduceri de taxe”, a declarat Valdis Dombrovskis.

Mai mult de atât, oficialul european, prezent în România vineri și sâmbătă, pentru reuniunea Ecofin, a mai spus că „în anul 2015 Comisia Europeană atrăgea atenţia împotriva planurilor care vizau reducerea semnificativă a TVA”. Astfel, dacă iniţial preconizau o reducere de cinci puncte procentuale, până la urmă a fost o reducere de patru puncte procentuale.

Chiar şi aşa, acesta pare să fie unul dintre motivele care au dus la deteriorarea fiscală actuală, mai spune Dombrovskis.