Motiv de bucurie pentru toți românii care dețin terenuri agricole. Proprietarii de pământ agricol vor scoate mult mai puțini bani dacă legea va fi implementată.

Este vorba despre Legea nr. 98/2019 privind fondul funciar. Noua lege prevede „scăderea, de 10 ori, a sumelor achitate de cetățeni la scoaterea terenurilor din circuitul agricol și introducerea lor în intravilan”, conform legestart.ro.

Motivul pentru care această taxă va fi micșorată este faptul că ea reprezintă o piedică în calea investițiilor. Pentru scoaterea unui teren de un hectar din circuitul agricol un proprietar este nevoit să plătească 40.000 lei.

“Prin prezenta propunere legislativă dorim să sprijinim cetăţenii români care doresc să facă investiţii în propria ţară, prin reducerea tarifului datorat pentru scoaterea definitivă sau temporară din circuitul agricol a terenurilor aflate în extravilan, precum şi pentru introducerea terenurilor agricole în intravilan, de la 4 lei/m2 în prezent pentru terenurile din categoria 1 la 0,4 lei/m2, iar scăderea să fie progresivă, până la 0,2 lei/m2 pentru terenurile din categoria 5. Facem precizarea că propunem ca această măsură să fie aplicată începând cu data de 1 ianuarie 2020, astfel încât sursele de finanţare/impactul bugetar să fie cuprinse în Legea bugetului pentru anul 2020, în acord cu prevederile Legii nr. 500/2002 a finanţelor publice”, se mai arată în expunerea de motive a proiectului.

„Începând cu 1 ianuarie 2020, tariful datorat pentru scoaterea definitivă sau temporară din circuitul agricol a terenurilor aflate în extravilan, precum şi pentru introducerea terenurilor agricole în intravilan”, anexa nr. 1 din Legea nr. 98/2019.