Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei (MLPDA) a lansat vineri, în consultare publică, un proiect de hotărâre de guvern prin care intenţionează să construiască 88 de locuinţe pentru tineri în municipiul Mediaş, o investiţie estimată la 32,5 milioane de lei, ceea ce înseamnă că preţul unei locuinţe va fi de peste 77.000 de euro, potrivit unui comunicat remis de către MLPDA.

„Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei (MLPDA) a lansat astăzi, 15 noiembrie, în consultare publică, proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii ‘Locuinţe pentru tineri, destinate închirierii, judeţul Sibiu, municipiul Mediaş, str. Gheorghe Lazăr fn’. Obiectivul va fi realizat de MLPDA, prin Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL), şi va include 88 de locuinţe (24 de apartamente cu 3 camere, 40 de apartamente cu două camere şi 24 de apartamente cu o cameră), dispuse pe un regim de înălţime Ct+P+3E (canal tehnic + parter + 3 etaje), pe o suprafaţă de 10.932 mp (din care suprafaţa construită desfăşurată este de 7.656,24 mp)”, se arată în comunicatul MLPDA.

Potrivit sursei citate, „valoarea totală a investiţiei este de 32,5 milioane de lei, din care: 27,99 de milioane de lei sunt asigurate de MLPDA, prin ANL (pentru finanţarea cheltuielilor aferente realizării obiectivului de investiţii); 4,55 de milioane de lei reprezintă finanţarea asigurată de Primăria municipiului Mediaş (pentru realizarea utilităţilor şi a dotărilor tehnico-edilitare).”

Ministrul Lucrărilor Publice, Ion Ştefan, spune că este prioritară construcţia de locuinţe, se menţionează în comunicat

„Având în vedere necesitatea asigurării accesului la locuire al tuturor cetăţenilor, soluţionarea problemelor legate de locuire constituie un obiectiv important în Programul de Guvernare al României, pe termen scurt, mediu şi lung”, a precizat ministrul Ion Ştefan, potrivit comunicatului.

Programul de construcţii de locuinţe pentru tineri, destinate închirierii, a fost lansat de ANL în anul 2001. Locuinţele sunt construite pe terenuri puse la dispoziţia Agenţiei de către autorităţile publice locale, beneficiarii fiind tineri între 18 şi 35 de ani, care îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege pentru a putea accesa o astfel de locuinţă. Accesarea se face prin depunerea de cereri la primării, care urmează să întocmească listele de repartiţii.

În prezent, în urma ultimelor modificări legislative, locuinţele pentru tineri pot fi achiziţionate de chiriaşi, după o perioadă de închiriere de minimum un an, prin achitarea de rate lunare egale către autorităţile publice locale, prin contractarea de credite ipotecare, prin Programul Prima Casă sau cu achitarea integrală a preţului final din surse proprii.

Valoarea de înlocuire care se utilizează în prezent la calcularea de către autorităţile publice locale a preţului de vânzare al locuinţelor, stabilită prin Ordinul ministrului dezvoltării regionale şi administraţiei publice nr. 5396 din 31 iulie 2018 şi valabilă până la data publicării următorului ordin în Monitorul Oficial al României, este de 1.578,57 lei/metru pătrat, inclusiv TVA.