Anunţul survine după ce joi PMB preciza că plata stimulentului financiar acordat de Primăria Capitalei pentru integrarea socială a persoanelor adulte cu handicap a fost amânată pentru lunile următoare, în funcţie de evoluţia răspândirii coronavirusului.

„Deşi sunt vremuri de criză, toate stimulentele pentru sănătate şi sociale vor fi plătite! Acestea au început să se acorde la iniţiativa mea, ca primar general, de aproape trei ani. Unii dintre cei care critică acum anumite întârzieri, din cauza cheltuielilor mari pe care le avem în timpul pandemiei de coronavirus, nici măcar nu au votat aceste proiecte, atunci când am venit cu ele în Consiliul general, dar acum se arată îngrijoraţi de soarta oamenilor, în chip ipocrit. Astfel, în această perioadă atât de dificilă, am făcut tot ce ne-a stat în putinţă astfel încât cei peste 53.000 de adulţi cu dizabilităţi din Bucureşti să poată primi integral ajutorul în valoare de 500 de lei”, a precizat edilul general, Gabriela Firea, potrivit unui comunicat al PMB.

Aceasta a subliniat că stimulentele financiare acordate de Primăria Capitalei nu vor fi sistate. Firea a menţionat, de asemenea, că în această perioadă o mare parte din resursele financiare ale Primăriei Capitalei pentru luna martie au fost redirecţionate către aprovizionarea spitalelor şi asigurarea protecţiei personalului medical, către asigurarea serviciilor edilitare, precum şi pentru oferirea unei mese calde persoanelor expuse riscului de marginalizare socială.

„Vom solicita Guvernului să emită un act normativ care să prevadă sistarea executărilor silite pe bugetele UAT-urilor, pe perioada stării de urgenţă. Toate primăriile din România îşi concentrează resursele pentru combaterea răspândirii coronavirusului. Şi Primăria Capitalei, de exemplu, trebuie să plătească datorii rezultate din procese iniţiate cu mulţi ani în urmă”, a adăugat Gabriela Firea.

8,3 milioane de euro pentru stimulentele financiare

PMB a precizat că pentru pentru plata stimulentelor financiare din luna martie s-a alocat suma de 8,3 milioane de euro (aproximativ 41 milioane de lei) pentru acoperirea:

– Stimulentului în valoare de 1.000 lei pentru cei 6.005 copii cu dizabilităţi, pentru luna februarie 2020;

– Stimulentului în valoare de 500 lei pentru cei 53.176 adulţi cu dizabilităţi;

– Stimulentului pentru nou-născuţi în valoare de 2.500 lei pentru cele 1604 dosare depuse în decembrie 2019-ianuarie 2020;

– Voucherului materna în valoare de 2000 lei pentru 4.000 de gravide (dosare depuse pana la data de 10 februarie);

– Ajutorului social comunitar pentru susţinerea celor 154 de familii monoparentale pentru luna februarie 2020;

– Sprijinului financiar pentru prevenirea abandonului şcolar pentru dosarele depuse până la data de 1 martie.

Plata stimulentelor se va face în ultima zi lucrătoare a lunii martie, respectiv 31 martie. Pentru distribuţia voucherelor materna se vor identifica soluţii pentru expedierea acestora prin poştă/curier, urmând să se comunice detalii în acest sens în cel mai scurt timp, se mai arată în comunicat.