Vești bune pentru elevi! Bursele vor crește și mai mult. Sorin Cîmpeanu: Trebuie stimulată competiţia

Ministrul Educaţiei a spus că „pentru orice elev din lume” este greu să se încadreze în categoria de top. Din acest motiv, spune Cîmpeanu, există celelalte categorii de burse.

„Pentru orice elev din lume e greu să se încadreze în categoria de top. E normal. Trebuie stimulată competiţia. Pentru cei care nu reuşesc să ia acea medie există celelalte categorii de burse. Nu sunt doar burse de merit.

Dacă la un număr de 7-8 discipline iei note foarte uşor de 9 şi 10, iar la disciplina la care dai examenul de Bacalaureat iei doar aprope de 6 sau 7, ai luat deja 8,50. Te încadrează la burse de merit, chiar dacă tu la disciplinele la care dai examen ai luat note de 5,6 sau 7, ceea ce iarăşi nu este în regulă.

Lucrurile ăstea vor fi reglate la nivelul noului proiect al legii Educaţiei Naţionale care va fi realizat după dezbaterile din România Educată. Avem soluţii foarte simple”, a declarat Sorin Cîmpeanu la Digi24.

„Primii 10% să fie consideraţi de top, indiferent de medie”

De asemenea, acesta a subliniat că este important „să încadrezi într-un procent de 10% elevii care sunt consideraţi de merit”.

„E important să încadrezi într-un procent de 10% elevii care sunt consideraţi de merit. În orice clasă sunt, primii 10% să fie consideraţi de top, indiferent de medie.

Sunt licee la care notele se iau foarte greu şi sunt alte şcoli şi licee la care notele se iau mai uşor. O notă de 10 luată la o şcoală din Ciorogârla s-ar putea să fie mai puţin relevantă decât o notă de 7 luată la Sfântul Sava.

Atunci dacă iei în considerare primii 10% dintre elevii din fiecare clasă, pentru că se raportează la nivelul acelei clase, înseamnă că dai burse de merit la 10%. Asta a fost o solicitare. În momentul de faţă, nu primesc 10% burse de merit, chiar aşa cu plafonul de 9,50, primesc 25%.

Plafonul de 9,50 e la fel de arbitrar. 9,50 a fost corelat cu procentul de 25%. Am considerat şi susţin asta că 25% dintre elevi să fie încadraţi la nivel de top pentru burse de merit este arhisuficient. Oricum este prea mult. 25% şi aşa este prea mult! Au fost cereri de a ridica plafonul la 9,80”, a completat Sorin Cîmpeanu.

„Doresc să măresc şi mai mult bursele”

Totodată, acesta a declarat că dorește să mărească și mai mult bursele.

„Doresc să măresc şi mai mult bursele de 500 de lei. Să fie poate 1.000 de lei pentru că în acest fel vor fi motivante pentru a stimula competiţia, pentru a învăţa. În acelaşi timp, am cuplat cu condiţia de avea maximum 10 absenţe pe semestru nemotivate, pentru a stimula participarea la şcoală”, a conchis ministrul.