Acum, în Italia, este ceea ce experții numesc un platou de noi cazuri și decese. Cifrele nici nu cresc, dar nici nu scad considerabil. Sunt înregistrate doar fluctuații minore. Numărul total de morţi de la declanşarea epidemiei de coronavirus, pe 21 februarie, a ajuns la 18.849, a anunţat Agenţia de protecţie civilă. Cele cel mai tragic bilanţ din lume în acest moment.

Numărul cazurilor confirmate de COVID-19 a ajuns la 147.577, al treilea cel mai mare bilanţ din lume, după SUA şi Spania. Vineri se aflau la terapie intensivă 3.497 de persoane, în scădere faţă de joi (3.605), al şaptelea declin zilnic consecutiv. Dintre cei diagnosticaţi iniţial cu COVID-19, 30.455 au fost declaraţi vindecaţi, faţă de 28.470 cu o zi înainte.

Cel mai probabil autoritățile din Italia vor prelugni măsurile restrictive până cel puțin la data de 4 mai. Măsurile impuse acum expiră pe 13 aprilie. Francesco Boccia, ministrul afacerilor regionale, a declarat că Guvernul nu are momentan idei bine conturate în ceea ce privește conținutul noului decret, însă esențial este ca cetățenii să fie în siguranță deoarece, dacă nu sunt sănătoși, nici economia nu poate funcționa.

Se ia însă în considerare ca noul decret să fie identic cu cel actual, care urmează să expire la data de 13 aprilie, cu diferența că anumite activități vor fi redeschise, cum ar fi librăriile, pepetăriile sau cele care au ca obiect de activitate silvicultura și alte activități forestiere.