Totodată, documentul adoptat stabilește și o reducere a perioadei în care cetățenii români pot obține un pașaport simplu electronic. Hotărârea Guvernului nr. 802/2018 pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 94/2006 a fost publicat luni în Monitorul Oficial și aduce o serie de modificări ce vizează simplificarea procedurilor și scurtarea duratei necesare eliberării pașaportului, conform avocatnet.ro. Măsurile prezente în acest document se aplică de la publicarea acestuia.

Mai exact, documentul adoptat de Guvern prevede ca, în cazul cererilor depuse în țară, termenul de eliberare a pașapoartelor simple electronice se reduce de la 30 de zile, cât era până acum, la 15 zile lucrătoare de la data depunerii solicitării.

În schimb, în cazul cererilor depuse în străinătate, au apărut două termene de eliberare a pașaportului, în funcție de țara unde se depune solicitarea de eliberare. Astfel, românii care depun cererea într-o țară membră a Uniunii Europene (UE) trebuie să aștepte 45 de zile pentru eliberarea documentului de călătorie, iar cei care depun cererea într-o altă țară nemembră a UE așteaptă timp de 60 de zile lucrătoare eliberarea pașaportului.

În trecut, termenul de eliberare a pașaportului era același pentru toți românii care trăiesc în străinătate, indiferent de țara în care făceau solicitarea, mai exact, termenul era de 90 de zile. Actul normativ aduce și o serie de modificări legate de procedura de eliberare a pașapoartelor simple temporare pentru minori. În România, deoarece pașaportul simplu temporar se eliberează în termen de doar trei zile de la depunerea actelor, documentul poate fi solicitat doar de către persoanele care se află într-o situație ce nu le permite să aștepte eliberarea unui pașaport simplu electronic, inclusiv o situație medicală urgentă ce poate fi tratată doar în străinătate.