Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Alexandru Marcoci, care reprezintă România la reuniunea Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI) desfășurată la Luxemburg, a afirmat că țara noastră va fi un furnizor net de solidaritate și responsabilitate în gestionarea migrației în cadrul Uniunii Europene.

România, decisă să contribuie pozitiv și responsabil la gestionarea migrației

„Avansarea negocierilor pe cele două propuneri ale Pactului privind migraţia şi azilul este de natură să transmită un mesaj important asupra capacităţii noastre comune de răspuns la noile realităţi şi provocări determinate de migraţie, chiar dacă trebuie să recunoaştem că implementarea acestor decizii în practică nu va fi o sarcină uşoară pentru cei mai mulţi dintre noi”, a declarat Marcoci în cadrul sesiunii publice din Consiliul JAI la dezbaterea privind reforma migraţiei şi azilului, potrivit Agerpres.

De asemenea, acesta a subliniat că România a adoptat întotdeauna o abordare constructivă în ceea ce privește negocierile pe marginea propunerilor din Pactul privind migrația și azilul și că va menține această abordare și în viitor.

„În acelaşi timp, pe parcursul acestor negocieri, ne-am raportat la cele două propuneri legislative dintr-o dublă perspectivă, având o situaţie particulară, chiar unică aş putea spune. România are a doua cea mai lungă frontieră externă din Uniunea Europeană, putând fi deci considerată, din perspectiva aplicabilităţii propunerilor, o ţară de primă intrare”, a precizat secretarul de stat din MAI.

Prin urmare, România va trebui să aplice procedura la frontieră reflectată în regulamentul privind procedurile de azil, „cu toate obligaţiile şi angajamentele suplimentare care decurg din acesta”.

„De asemenea, România înţelege să contribuie, alături de celelalte state membre, la măsurile de solidaritate din regulamentul privind managementul migraţiei şi azilului. Practic, astfel, România va fi un furnizor net de solidaritate şi responsabilitate, ceea ce nu face decât să confirme conduita sa constructivă şi responsabilă în gestionarea problematicii migraţiei la nivelul Uniunii Europene”, a afirmat Alexandru Marcoci.

El a exprimat, de asemenea, satisfacţia României pentru „includerea posibilităţii ca eforturile statelor membre pentru pregătirea capacităţilor adecvate în cadrul procedurii la frontieră să fie eligibile pentru finanţare din fondurile Uniunii pe perioada 2021-2027”, subliniind că „sprijinul financiar adecvat este un element important în ansamblul arhitecturii noilor mecanisme”.

Mesaj privind aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen

Alexandru Marcoci s-a folosit de acest prilej şi pentru a da un mesaj cu privire la aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, care nu s-a aflat pe agenda reuniunii JAI. Pe ordinea de zi s-a aflat doar o discuţie privind starea generală a spaţiului Schengen, în cadrul căreia Comisia Europeană a prezentat un raport cu această temă pentru anul 2023.

„Cu toţii am pornit la negocierea pactului de la premisa că lucrurile nu funcţionează tocmai bine, că e nevoie de regândirea sistemului european comun de azil şi adaptarea lui la noile realităţi, inclusiv dintr-o perspectivă solidară. Şi pentru că vorbim de solidaritate, nu pot să nu fac legătura cu un alt subiect pe care îl vom avea pe agendă azi, starea spaţiului Schengen.

Raportul privind spaţiul Schengen reia importanţa consolidării principiilor de unitate, încredere reciprocă, parteneriat şi solidaritate pentru a consolida funcţionarea spaţiului Schengen, principii care nu sunt aplicate şi României în cazul aşteptării legitime de a adera la Schengen”, le-a spus secretarul de stat în MAI colegilor săi din UE prezenţi la reuniune.