Varianta Omicron a devenit dominantă şi în România, iar recordurile de cazuri zilnice din valul patru al pandemiei vor fi în curând spulberate!

Delta nu a dispărut din România, iar cele două variante pot coexista şi urca împreună!

O spune chiar cercetătorul Octavian Jurma, într-un mesaj postat marţi seara pe pagina sa de socializare.

Omicron a ajuns la 75% în ţara noastră, potrivit secvenţerilor realizate, iar asta înseamnă că variantele Delta şi Omicron pot coexista o perioadă, iar cele două valuri vor continua să crească împreună.

“Azi avem anuntat si primul deces oficial provocat de Omicron. Dominanta Omicron a crescut saptamana trecuta in Romania la 75%, respectiv 322 din cele 431 de secventieri facute.

Daca ne uitam la numarul 59,000 de cazuri de saptamana trecuta, inseamna ca aproximativ 14,000 de cazuri au fost provocate de Delta deci in medie 2,000 pe zi.

Avem astfel o confirmare ca cele doua versiuni pot coexista o perioada si ca cele doua valuri continua sa creasca impreuna (val in val).

Faptul ca 1 din 4 cazuri au fost Delta e un motiv suplimentar de prudenta in aceasta perioada”, a scris Octavian Jurma pe Facebook.

La ce trebuie să se aştepte românii în zilele următoare?

Potrivit lui Octavian Jurma, numărul zilnic de infectări va creşte, iar până sâmbătă este foarte posibil să se depăşească recordul de infectări din valul patru (Delta).

Săptămâna viitoare, se vor înregistra peste 20.000 cazuri/zi încă de marţi, iar pragul de 25.000 de infectări va fi şi el depăşit, acesta fiind considerat un vârf al prognozei optimiste.

“Ce urmeaza? Asa cum ne-am obisnuit din valul Delta, testarile vor scade in urmatoarea perioada in incercarea de a tempera cresterea aparenta insa presiunea ascendenta va face ca numarul zilnic de cazuri sa creasca pana la sambata cand e posibil sa depasim recordul din valul 4-Delta.

Saptamana viitoare vom vedea valori zilnice peste 20,000 de cazuri noi inca de marti si e posibil sa trecem si de pragul de 25,000 de cazuri noi care era varful prognozei optimiste”, se mai arată în mesajul lui Octavian Jurma.

“Omicron se dovedeşte mai periculos decât Delta pentru copii”

Cercetătorul atrage atenţia şi asupra pericolelor reprezentate de Omicron în rândul copiilor.

“Pana la finalul saptamanii vom depasi virful de internari in randul minorilor din valul Delta. Omicron se dovedeste mai periculos decat Delta pentru copii, asa cum a fost evident si din datele din Africa de Sud.

Daca rata de crestere a internarilor copiilor se mentine, saptamana viitoare e posibil sa vedem chiar depasirea pragului de 1,000 de copii internati in medie pe zi.

Tot in aceasta saptamana vom vede si o crestere abrupta a internarilor in randul adultilor iar de saptamana viitoare presiunea pe spitale va fi foarte mare. Curba deceselor va debuta inca din aceasta saptamana”, îşi încheie Octavian Jurma postarea de marţi seara.