Coaliția de guvernare ia în calcul să impună un termen limită pentru emiterea deciziei de pensionare, spun surse parlamentare pentru știripesurse. Un proiect de lege pe acestă temă se află în circuit parlamentar. El ar urma să fie băgat în dezbaterea parlamentară, susține sursa citată.

Potrivit informațiilor vehiculate, decizia se dorește a fi luată din cauza situației existente. Unele case teritoriale de pensii emit deciziile de pensionare și stabilesc cuantumul pensiei cu foarte mari întârzieri, astfel că mulți români care au ieșit la pensie așteaptă uneori până la 5-6 luni să primească primii bani.

În coaliție există discuții să se introducă în legislație un termen limită până la care casele de pensii vor fi obligate să emită deciziile de pensionare. Termenul limită se va calcula de la data de la care persoana a îndeplinit condițiile de pensionare.

Datele publicate de Guvern arată că în următoarele 3-4 decenii, populația României va fi mai mică cu aproape șase milioane de oameni față de cum este acum. În acest context, diferenţa dintre cei care muncesc şi pensionari va fi una tot mai mare, iar îmbătrânirea populaţiei se va resimţi. Trebuie subliniat faptul că datele mai arată că cei mai mulţi români vor avea între 64 şi 72 de ani.

Cu câți bani vei ieși la pensie peste 30 de ani de muncă

Antena 3 a prezent un calcul prin care arată câți bani poate încasa o persoană care se angajează în 2021, cu un salariu net de 3.300 de lei. Potrivit sursei citate, aceasta ar urma să încaseze lunar, o pensi de 1.2000 de lei, doar de la pilonul 2. În ciuda calculelor însă, nu se știe ce se va întâmpla până atunci. Există totuși lanse ca pensionarii să mai încaseze bani și de la Pilonul 1, în jurul sumei de 1.000 de lei.

O mare întrebare este legată de cine va plăti pensia în contextul în care populația va îmbătrâni și mai mult în următorii 30-40 de ani. Cel mai probabil, pensia privată obligatorie va fi singura cale pentru ca tinerii de acum să poată încasa bani în siguranță mai târziu.

Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea