Anunțul momentului despre Pfizer! Cât de eficientă este pilula anti-COVID împotriva Omicron? Totul s-a aflat

Așadar, în urma a trei teste diferite de laborator, antiviralul produs de Pfizer a arătat că este la fel de eficient împotriva tulpinii Omicron, la fel cum este și împotriva oricărei tulpini apărută până în prezent.

Descoperirea că Paxlovid are efecte împotriva tulpinii Omicron poate ajuta Statele Unite ale Americii să câștige lupta cu virusul care a făcut nenumărate victime la nivel mondial din 2020 și până acum, notează Daily Mail.

Presa internațională notează că ingredientul principal al antiviralului produs de Pfizer, Nirmatrelvir, a arătat în studiile clinice că este eficient în neutralizarea virusului, însă aceste studii încă nu sunt aprobate.

Decizia de a testa medicamentul Paxlovid a venit după ce tulpina sud-africană a reușit să evite cu succes vaccinurile cât și alte tratamente, încă de când a fost descoperită la finalul anului trecut.

Medicul Michael Dolsten, șeful departamentului științific al Pfizer, a declarat că antiviralul a fost produs în așa cel încât să fie eficient împotriva oricăror mutații a COVID. De asemenea, el a spus că Paxlovid are capacitatea de a scurta perioda de spitalizare cu 90 de procente, același lucru aplicându-se și în ceea ce privește riscul de deces – asta cu condiția ca tratamentul să fie administrat din timp.

Reprezentanții Pfzier au mai precizat, într-o declarație, că tratamentul se adminsitrează în doze de câte trei pastile, de două ori pe zi, timp de cinci zile. Mai mult decât atât, medicamentul produs de Pfizer poate fi prescris de către medic, iar oamenii nu ar mai trebui să stea în spital.

Cât ar putea costa o cutie de Paxlovid în România

Noile pastile anti-COVID ce-și vor face apariție și în România nu sunt deloc ieftine. De asemenea, trebuie avut în vedere că acestea nu înlocuiesc vaccinarea și sunt eliberate doar cu rețetă celor care s-au infectat deja și prezintă un risc de agravare a bolii.

Noile pastile anti-COVID vor fi disponibile în curând și în România, după cum anunță ministrul Sănătății. Alexandru Rafila a precizat că a avut loc deja discuții preliminare cu reprezentanții companiilor producătoare. De asemenea, CEO-ul Terapia Cluj anunță că la începutul lunii februarie aceste tratamente ar putea ajunge în farmaciile din România. Cu toate acestea, trebuie avut în vedere că specialiști avertizează că aceste tratamente nu înlocuiesc vaccinarea și vor fi eliberate doar pe bază de rețetă persoanelor care s-au infectat și prezintă risc de agravare a bolii.

„Vaccinarea rămâne principala modalitate prin care putem limita pandemia, alături de alte măsuri de sănătate publică, asigurarea testării și a tratamentului în ambulator”, consideră ministrul Sănătății, prof.dr. Alexandru Rafila.

O cutie de Paxlovid, pastila produsă de Pfizer, costă 529 de dolari și tratamentul durează 5 zile. Producătorul precizează că pacienții vor trebui să ia trei pastile de două ori pe zi pe o perioadă de cinci zile – în total 30 de pilule/tratament.