Un Crăciun „normal” nu este de așteptat anul acesta, deoarece numărul cazurilor de Covid continuă să crească, susține profesorul irlandez Sam McConkey, expert în boli infecțioase, potrivit site-ului Independent.

Expertul în boli infecțioase spune că istoria se va repeta, dacă sărbătorim Crăciunul cu reuniuni sociale și petreceri, așa cum am făcut anul trecut, lucru care a dus la o creștere masivă a cazurilor de Covid în preajma Anului Nou. Întrebat dacă ne putem aștepta la un Crăciun mai mult sau mai puțin normal, Sam McConkey a răspuns: „Din păcate, nu poate fi cazul. În decembrie 2020 ne-am distrat și nu ar trebui să mai facem asta”.

Nicio rată de vaccinare, oricât de mare, singură nu va opri Covid

Deși apreciază faptul că irlandezii s-au vaccinat în număr mare, expertul susține că vaccinările vor proteja majoritatea oamenilor de forma severă a bolii sau deces. Dar ei nu vor rupe lanțul de transmitere a bolii. ”Nicio rată de vaccinare, oricît de mare, singură nu va opri Covid în Irlanda”, a avertizat Sam McConkey.

Vaccinarea nu a fost glonțul magic pe care ni l-am imaginat”

La rândul său, dr. Catherine Motherway, șefa secției de terapie intensivă de la Spitalul Universitar Limerick, consideră că „vaccinarea nu a fost glonțul magic pe care ni l-am imaginat”. Ea a amintit că unitățile de terapie intensivă din Irlanda sunt sufocate din cauza cazurilor de Covid și, dacă tendința actuală va continua, spitalele se vor lupta să facă față altor cazuri de urgență: afecțiuni care pot pune viața în pericol precum atacurile de cord.

Putem „controla povara bolii dacă toată lumea urmează sfaturile de sănătate publică cu privire la Covid, cum ar fi purtarea măștilor la meciurile de fotbal și, cel mai important, evitarea locurilor aglomerate Avem nevoie de o oprire bruscă a creșterii”, a afirmat ea.

Enigma coronavirusului din Irlanda, cea mai vaccinată țară

Orașul Waterford, din sud-estul Irlandei, simbolizează enigma coronavirusului în această țară. Experții se întreabă cum de există o creștere a cazurilor de COVID-19 într-o țară în care aproximativ 92% dintre adulți sunt complet vaccinați. Aici, 99,5% dintre adulții cu vârsta peste 18 ani s-au vaccinat cu schema completă.

Dar, potrivit Centrului de Supraveghere pentru Protecția Sănătății, orașul se află acum în fruntea clasamentului național al infecțiilor, cu o rată de incidență de 1.294 la 100.000 de locuitori.