Luni, directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a anunţat că va merge la centrala nucleară ucraineană din Zaporojie. Centrala a fost ţinta mai multor atacuri în ultimele săptămâni.

„A sosit ziua, misiunea AIEA spre Zaporojie este de acum pe drum. Trebuie să protejăm securitatea Ucrainei şi a celei mai mari centrale din Europa”, a scris Rafael Grossi pe Twitter, precizând că misiunea va ajunge la faţa locului „cel mai târziu în această săptămână”, relatează AFP.

Rusia și Ucraina se acuză reciproc de bombardamente la Zaporojie

Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de aceste bombardamente. Mai multe atacuri au vizat în ultimele 24 de ore perimetrul centralei nucleare din Zaporojie.

Totodată, operatorul ucrainean Energoatom a anunţat că centrala funcţionează de sâmbătă la amiază cu risc de scurgeri şi incendiu.

Cea mai dură misiune din istorie

Șeful diplomaţiei ucrainene a declarat luni că misiunea pe care Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) o începe la centrala nucleară ucraineană Zaporojie este ”cea mai dură din istoria” organizaţiei, din cauza luptelor din apropiere.

”Această misiune va fi cea mai dură din istoria AIEA din cauza activităţii de luptă desfăşurată de Rusia pe teren, dar şi ca urmare a manierei evidente în care Rusia încearcă să-şi legitimeze prezenţa” în acest loc, a declarat Dmitro Kuleba în timpul unei vizite la Stockholm.

La rândul său, ambasadorul Rusiei la organizaţiile internaţionale cu sediul la Viena, Mihail Ulianov, a salutat misiunea AIEA la centrala nucleară Zaporoje.

Tot mai multe țări se tem de o eventuală catastrofă

Ţările G7, care s-au declarat ”profund îngrijorate” de riscurile de accident nuclear la centrala nucleară Zaporojie, au cerut luni garanţii pentru accesul ”în deplină libertate” al personalului AIEA la acest obiectiv.

”Subliniem că orice tentativă a Rusiei de a deconecta centrala de la reţeaua electrică ucraineană ar fi inacceptabilă”, indică o declaraţie a grupului directorilor G7 pentru neproliferare.

Declaraţia subliniază că centrala nucleară Zaporojie nu trebuie ”să fie utilizată pentru activităţi militare sau pentru stocarea de material militar”.

Situată în sudul Ucrainei, această centrală a fost deconectată de la reţeaua electrică joi, pentru prima dată în istoria sa, ca urmare a unui incendiu cauzat de un bombardament ce a produs pagube asupra unei linii electrice. Având şase reactoare cu o capacitate de 1.000 de megawaţi fiecare, centrala nucleară Zaporojie se află din luna martie în mâinile forţelor ruse.