Zilele de 30 noiembrie, Sărbătoarea Sfântului Andrei, şi 1 decembrie, Ziua Naţională a României, sunt zile libere legale, motiv de bucurie pentru angajaţii români. În acest an însă, ei nu vor mai putea beneficia de zile libere sau de vreo mini-vacanţă, pentru că cele două sărbatori pică într-un weekend, respectiv sâmbătă şi duminică. De zilele libere prevăzute în Codul Muncii beneficiază toţi angajaţii, fie că lucrează la stat, fie la privat.

Există şi o mică categorie de angajaţi care se pot declara fericiţi, cei care ar fi lucrat, în mod normal, în weekend-ul 30 noiembrie – 1 decembrie. Angajatorii sunt obligaţi să le acorde zile libere acestora, în caz contrar riscând amenzi cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei. Excepţie de la această regulă fac parte salariaţii care lucrează în unităţi de alimentaţie publică sau în locuri în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producție sau specificului activității, potrivit romaniatv.net.

Acestor angajaţi trebuie să li se asigure compensarea cu timp liber corespunzător sau să li se acorde un spor la salariu ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru. Amenzile pentru angajatorii care nu vor acorda compensaţiile pentru munca prestată în zilele libere sunt şi ele cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei.

Având în vedere că Sfântul Andrei şi Ziua Naţională pică într-un weekend, singurele zile libere legale de care vor mai beneficia angajaţii din România în acest an sunt cele două zile de Crăciun, adică 25 şi 26 decembrie.