Având în vedere numeroasele controverse care au afectat imaginea Poliţiei Române în ultima perioadă, reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne analizează modificarea programului de studii pentru viitorii agenţi de poliţie care urmează cursurile şcolilor postliceale de la Câmpina şi Cluj, scrie Adevărul.

Astfel, începând cu 2020, durata cursurilor s-ar putea mări la 18 luni, de la 10 luni în prezent. Decizia nu vizează candidaţii programaţi pentru sesiunea de examen din ianuarie 2020. În schimb, începând cu această sesiune de examen, probele sportive eliminatorii pentru candidaţi se vor înaspri drastic. Cu toate cu nimeni nu recunoaşte oficial, se pare că motivul ar fi că MAI încearcă să elimine fetele nepregătite fizic, dar care până acum reuşeau să termine cu succes traseul aplicativ în număr sensibil egal cu cel al băieţilor. Astfel, Poliţia Română s-a trezit că are în sistem prea puţini bărbaţi, pentru că la examenul scris notele cele mai mari erau obţinute de fete.

Pe 20 septembrie va depune jurământul generaţia care a fost admisă în vara anului trecut la Şcoala de Poliţie de la Câmpina. Sunt aproximativ 1.500 de agenţi, dintre care mai bine de jumătate sunt fete, iar Poliţia are nevoie de agenţi în special la Ordine Publică, un departament dificil care necesită muncă în teren şi interacţiunea directă cu infractorii imprevizibili.

Până în urmă cu patru ani, cursurile la şcolile postliceale din subordinea Ministerului de Interne durau doi ani. Din 2017 însă, şcolarizarea viitorilor agenţi de poliţie s-a redus drastic la zece luni cu tot cu vacanţe şi sesiune de examene. Practic elevii studiază trei luni, iar restul timpului sunt în practică sau în vacanţă.

Candidaţii care vor să fie admişi în şcoală vor avea de trecut la proba fizică, de acum încolo, 12 obstacole, cu unul mai mult faţă de anii anteriori. În plus, la mare parte dintre probe a crescut dificultatea: la proba de săritură la capră, dispozitivul a fost înălţat cu zece centimetri, manechinul care trebuia târât pe o anumită distanţă a fost ”îngrăşat” de la 40 de kilograme la 60 de kilograme. Săritura la capră era obstacolol pe care cele mai multe candidate fete nu îl depăşeau. Odată cu înălţarea dispozitivului este evident că fetele care nu vor fi bine pregătite tehnic şi fizic nu vor mai face faţă traseului.

Proba cea nouă, cunoscută şi sub numele de „pendulul”, inclusă în traseu din ianuarie 2020, presupune săritura de pe loc şi atingerea unei ţinte de mici dimensiuni suspendată la o înălţime de 2.55 m. ”Obiectul suspendat – o minge de tenis de câmp suspendată la o înălţime de 2,55 metri, măsuraţi de la sol până la baza inferioară a obiectului”, conform regulamentului postat pe site-ul MAI.

Pentru a putea intra în examenul scris, candidaţii trebuie să parcurgă în mod corect întreg traseul aplicativ şi să-l finalizeze în cel mult 3 minute şi 20 de secunde. De regulă, o treime dintre participanţii la probele sportive nu sunt declaraţi admişi.