Prima reuniune a Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI) sub președinția suedeză a Consiliului Uniunii Europene va avea loc în perioada 26-27 ianuarie, iar aderarea României și Bulgariei la Schengen nu figurează pe agendă.

Cu o zi înaintea JAI, Olanda a cerut ca Uniunea Europeană să oblige mai multe ţări să-şi preia cetăţenii consideraţi neeligibili pentru a rămâne pe teritoriul blocului comunitar, prin restricţionarea accesului la vize.

Migrația ilegală, principalul subiect de dezbatere de la Consiliul JAI

Mai mult, autorităţile din Olanda cer blocului comunitar să folosească mai pe larg puterile de care dispune în prezent pentru a suspenda temporar avantajele vizelor, ca instrument în relaţia cu ţările care nu cooperează în cazul deciziilor de deportare.

De asemenea, Olanda a mai propus ca pactul privind migraţia convenit deja între statele membre UE să fie pus în aplicare mai bine, o măsură care probabil va irita ţările din sudul Uniunii Europene, precum Grecia, Italia, Spania şi Malta, aflate sub presiunea numărului substanţial de migranţi sosiţi prin traversarea Mediteranei.

Potrivit regulamentului de la Dublin, ţara membră unde un migrant soseşte prima dată are obligaţia de a găzdui persoana în cauză şi de a procesa cererea sa de azil.

Principalele teme de discuție pe agenda Consiliului JAI

Consiliul JAI se va desfășura în capitala Suediei, țară care din 1 ianuarie și până în 30 iunie deține președinția Consiliului UE.

Pe agenda reuniunii informale a Consiliului JAI, potrivit programului oficial, se vor discuta următoarele teme:

  • Migrație și azil – politica de returnare în UE
  • Lupta împotriva crimei organizate
  • Rolul Eurojust în sprijinirea coordonării investigațiilor de către autoritățile naționale, precum și asupra unui nou instrument pentru transferul procedurilor penale.
  • Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei

Este important de menționat că pe agenda JAI nu se află și tema extinderii Schengen. Astfel, oficialii nu vor discuta aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen. 

Austria nu este de acord cu aderarea României la Schengen

Cancelarul austriac Karl Nehammer nu și-a schimbat poziția după ce a efectuat recent o vizită de lucru în Bulgaria. Acesta tot nu este de acord cu primirea țării pe care a vizitat-o și a României în Spațiul Schengen. Oficialul de la Viena vrea să ceară Uniunii Europene două miliarde de euro, bani cu care Bulgaria să refacă gardul de la frontiera sa cu Turcia.

Declarațiile lui Karl Nehammer l-au iritat pe președintele Bulgariei, Rumen Radev, care a reafirmat că cele două țări nu trebuie lăsate în afara spațiului de liberă circulație.

„Aici este păzită frontiera bulgaro-turcă, dar, de fapt, este păzită și frontiera Austriei. Vizita mea de astăzi a avut ca scop să arate Comisiei Europene cât de dificilă este aici paza frontierei europene.”, a declarat Karl Nehammer. Gardul dintre Bulgaria și Turcia a fost construit în anul 2015. Oficialul de la Viena a declarat că nu mai este util, pentru că foarte mulți dintre imigranți reușesc să îl escaladeze, să sape pe sub el și chiar să îl taie.