Ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, apreciază că viitorul grupului paramilitar Wagner în Africa va depinde de „ţările implicate”. Într-un moment în care presiunile occidentale sunt în creştere, prezenţa în Africa a grupului condus de Evgheni Prigojin, aflat la originea unei rebeliuni eşuate în Rusia, va depinde de „ţările implicate”, a declarat vineri şeful diplomaţiei ruse.

„Soarta acestor acorduri între ţările africane şi grupul Wagner depinde în primul rând de decizia guvernelor ţărilor în cauză de a continua sau nu această formă de cooperare”, a declarat Lavrov într-un briefing online, arată AFP.

Soarta este sub semnul întrebării

Viitorul grupului Wagner, care a luptat în Ucraina şi a fost documentat în mai multe ţări africane, dar şi în Siria, este sub semnul întrebării după rebeliunea de 24 de ore condusă în Rusia de şeful său, Evgheni Prigojin.

Deşi Prigojin a renunţat rapid la revoltă şi a plecat în exil în Belarus, oamenii săi trebuie să aleagă acum dacă îl urmează, se alătură armatei regulate ruse sau se întorc la viaţa civilă. De asemenea, grupul trebuie să returneze echipamentul şi armele grele.

Republica Centrafricană, principala ţară africană în care operează Wagner, a declarat luni că Rusia va continua să opereze acolo, cu sau fără grupul paramilitar.

Miercuri, Franţa a cerut tuturor ţărilor implicate să se disocieze de Wagner şi a declarat că este pregătită să impună sancţiuni suplimentare pentru crimele pe care grupul este acuzat că le comite în teatrele sale de operaţiuni.

Activităţile grupării vor fi, de asemenea, vizate de noile sancţiuni americane, în special în Republica Centrafricană, potrivit Washingtonului.

Refugiu în Belarus

Scenariul că trupele Wagner s-ar fi refugiat în Belarus, după eșecul revoltei ordonate de șeful grupării, Evgheni Prigojin, capătă tot mai multă consistență. O serie de imagini din satelit par să indice activitate la o bază militară dezafectată.

Într-o imagine din 27 iunie, obținută de BBC Verify și difuzată pentru prima dată de Radio Europa Liberă par să se vadă corturi sau structuri similare. Într-o imagine anterioară, realizată cu doar o săptămână înainte, câmpurile din incinta complexului militar erau pustii.

Imaginea realizată la 27 iunie are o rezoluție scăzută, astfel încât să spunem exact ce a fost construit acolo este dificil, dar este clar că a existat o dezvoltare de la jumătatea lunii iunie, a afirmat pentru Europa Liberă expertul militar ucrainean Oleg Zhdanov.