Principesa Margareta a venit pentru prima oară în România în 1990, când avea 40 de ani, în calitate de oficial al ONU. Crescută în Elveția, în Italia și în Anglia, vorbea engleză și franceză, însă aproape deloc română. Cu toate acestea, a venit acasă, în țara din care tatăl ei, Regele Mihai, fusese izgonit cu 43 de ani mai devreme.

Perspectiva recâștigării tronului nu era una realistă în trecut

Regele Mihai, a fost trimis în exil în 1947, pe când avea numai 26 de ani. Principesa a spus că în anii ‘60 și ‘70, când ea deja crescuse, perspectiva recâștigării tronului nu era una realistă.

„Chiar dacă nu am fost niciodată în România, a fost ca un exil, un exil în numele tatălui meu. Era un om liniştit, dar simţeai durerea în el. Legăturile lui cu țara sa erau atât de puternice.”, a spus ea într-un interviu acordat publicației suedeze Dagens Nyther.

Divizarea Europei părea ceva permanent până în anii ‘80. Atunci, aproape nimeni nu credea că regimurile comuniste de la Moscova și din Europa de Est ar putea cădea vreodată, mai scrie sursa citată.

„Da, era ca o planetă interzisă. Nu ne-am gândit niciodată că putem ajunge aici. Iar soțul meu, care a crescut aici, spune că toată lumea l-a văzut pe Ceaușescu ca pe ceva etern.”, a mai spus Principesa Margareta.

Principesa Margareta este gata să fie regină

Acum însă, fiica Regelui Mihai spune că este pregătită să urce pe tron.

„Da, nu există nicio îndoială. Dar pentru moment, lucrăm mult pentru țară. Muncă utilă, după cum văd eu. Ne-ar plăcea să facem mai mult. Sunt disponibilă, cum spun francezii”, a spus ea.

Principesa Margareta a spus, de asemenea, că Regele Mihai a fost cel care i-a insuflat dragostea față de România.

„Nu atât regalitatea în sine a fost decisivă. Era mai degrabă un “magnet” către țară. Și a avut mult de-a face cu tatăl meu. Pentru mine, el a fost sufletul națiunii sale”, a spus aceasta.

„Este greu de explicat. Dar dacă ești căpitanul unei nave și ajungi să navighezi pe mare, rămâi căpitanul. Deci, dacă pierzi nava și, apoi, ea se apropie de tine din nou, sari pe ea. Așa că pentru noi nu a fost atât „acum vom fi regali”, ci, mai mult, „acum putem face ceva pentru țara noastră”.”, a adăugat ea.