Veste cumplită pentru România! Nu a fost găsită nicio soluție

Declarația lui Mircea Cosea a venit după ce varianta Omicron, descoperită inițial în Africa de Sud, s-a răspândit rapid în cel puțin 40 de țări.

„Nu trebuie să ne aşteptăm la o revenire a economiei pentru 2022. Cred că vom continua să trăim în aceeaşi lipsă de predictibilitate, din punct de vedere al efectelor pandemiei asupra economiei. Deocamdată, nu s-a găsit soluţia pentru stăpânirea acestei crize. Când se pare că s-a pus stop unui val, apare altul, mai apare o tulpină.

Cred că există posibilitatea ca în anumite perioade să existe un lockdown pe anumite domenii sau în anumite zone, iar asta va avea un efect important asupra crizei care acţionează deja în lanţurile de transport. Este foarte posibil ca această nouă tulpină să aibă un efect asupra creşterii economice din toată lumea şi mai ales în anumite zone care sunt deja cu probleme mari. Mă refer aici la Europa, care nu găseşte o soluţie adecvată. Fiecare ţară caută soluţii, nu s-a rezolvat problema certificatelor verzi. Mai sunt şi probleme cu transporturile care trebuie să aducă produse din Asia-Pacific, ele nu sunt reglementate.

Cred că este cât se poate de real că de acum înainte orice val pandemic va avea efecte asupra economiei. Virusul evoluează mai repede decât posibilitatea societăţii de a găsi antidot. Deci în 2022 trebuie să ne aşteptăm la o creştere economică mai mică decât cea preconizată”, a declarat profesorul de economie pentru dcnews.ro

Vom ajunge să luăm măsuri disperate

De asemenea,  acesta susține că „ne putem aştepta la măsuri disperate”, deoarece inflația „nu atacă doar situația individului”, ci schimbă și „raporturile de competitivitate globală”.

„Da, ne putem aştepta la măsuri disperate. Pentru că inflaţia nu atacă doar situaţia individului, din punct de vedere al preţului, ci schimbă şi raporturile de competitivitate globală. Există riscul ca zona Americii de Nord şi Europa să piardă la acest capitol, din cauza faptului că piaţa monetară este liberă, din cauza influenţei monedelor virtuale şi din cauza posibilităţii acestor state de a reglementa datoria publică prin generarea de inflaţie.

Pe de altă parte, ţările din Asia-Pacific, în primul rând China, care au metode mai autoritare de a intra pe piaţa monetară şi pe fixarea unor limite de preţuri sau costuri, ar putea câştiga, pentru că îşi controlează costurile inflaţioniste în export. În acest caz, măsuri disperate sunt posibile, dar în ce măsură? Trecerea de la o piaţă liberă la una controlată pe energie, spre exemplu, e puţin probabilă, pentru că nu sunt semne că s-ar vrea aşa ceva. Ce se întâmplă cu alimentele? Europa suferă cel mai mult, din cauza crizei din transporturi.

Apar fel de fel de idei, de analize, dar concluzia care apare de peste tot este că nimeni nu poate avea o idee clară cu ce se va întâmpla în 2022. Am intrat într-o criză atât de profundă pe toate domeniile, încât predictibilitatea este aproape zero şi ne putem aştepta la măsuri disperate de altă natură decât economice. Mă refer aici la conflicte armate care să propulseze alte pieţe, în special cea a industriei de armament”, a conchis Mircea Coşea.