Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a confirmat, luni, calendarul de lucru al autorităţilor. Astfel, redeschiderea teraselor în România este programată pentru data de 1 iunie, iar relaxarea plajelor de pe litoralul Mării Negre pentru 15 iunie.

Există totuşi o condiţie clară, subliniază ministrul: aceste lucruri se vor întâmpla NUMAI DACĂ numărul cazurilor de infectare cu noul coronavirus va continua să scadă până la aceste date.

„Ne gândim ca, dacă evoluţia este favorabilă, ca de la 1 să putem deschide terasele. Terasele sau orice relaxare pe care o adoptăm trebuie să cuprindă menţinerea şi respectarea aceloraşi reguli. În primul rând, distanţarea socială”, a declarat Nelu Tătaru pentru stirileprotv.ro.

Ministrul a explicat şi care ar putea fi distanţa la care trebuie aşezate şezlongurile pe plajele din România: un metru şi jumătate.

La ce dată se redeschid piscinele şi ştrandurile?

Cât despre piscine şi ştranduri, acestea urmează să fie deschise la o dată ulterioară, pentru că prezintă riscuri mult mai mari.

„Atât timp cât reușim să reglementăm modul de utilizare fie a bazinelor, fie a plajelor, o să putem să avem recomandări de redeschidere. Dacă nu o să fim capabili să avem recomandări și mai ales să le respectăm atunci sigur nu poți să spui că siguranța e perfectă în aceste zone.

Riscul de infectare are două condiționalități. Numărul persoanelor prezente pe o anumită unitate de suprafață. Cu cât există înghesuială mai mare, cu atât riscul de transmitere e mai mare. Și al doilea element este legat de contactul fizic apropiat. Cele două sunt corelate”, a precizat şi Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.