Cazurile de coronavirus cresc alarmant în România, iar țara noastră este pregătită pentru cel de-al treilea val. În acest context, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a vorbit în direct la Aleph News despre situația locurilor la ATI și stadiul campaniei de vaccinare.

Potrivit acestuia, de această dată, România este mai pregătită și există soluții care sunt discutate la nivelul Ministerului Sănătății. Șeful DSU a mai precizat că a fost adus și un al doilea tir ATI, în Capitală, unde situația continuă să fie alarmantă.

„Există soluții care se discută la nivelul Ministerului Sănătății cu spitalele de a aloca un număr de paturi inclusiv din spitalele de urgență pentru spitalele COVID, lucru care se face deja. La București, unde e presiune mai mare, am adus un al doilea TIR ATI, e posibil sa mai aducem un al treilea”, a spus Raed Arafat.

În ceea ce privește problema lipsei de personal medical, potrivit șefului DSU, se lucrează în acest sens, însă problema este încă în picioare.

„Rămâne problema resursei umane. Se lucrează în acest sens. ieri, briefingul nostru a fost cu participarea premierului, a reprezentanțiilor DSP-ului, Ministerului Sănătății”, a declarat Arafat.

El a mai precizat că vaccinarea este ca mai imporantă în această perioadă, iar efectul ei se va resimți în doar câteva săptămâni.

„Vaccinarea are un rol major, dar impactul nu poate fi într-o durată atât de scurtă. Ce vaccinăm acum, efectul va fi peste trei, patru săptămâni. Totul depinde de noi, de respectarea măsurilor”, a subliniat Raed Arafat.

Raed Arafat, despre situația de la ATI

Raed Arafat a vorbit și despre situația de la ATI. Potrivit acestuia, patru din cele cinci unități mobile de Terapie Intensivă sunt funcționale, iar trei dintre ele vor fi alocate Capitalei.

„Au fost cumpărate cinci TIR-uri, unul este în revizie pentru climatizare. Este cel din Timișoara, cred că se rezolvă în scurt timp. Restul sunt funcționale. Toate, cumpărate din donații. În perioada următoare, trei din cele cinci vor fi la București. Mai este unul la Botoșani, care a fost închis dar va fi redeschis în scurt timp”, a spus Arafat.

Șeful DSU a mai subliniat faptul că s-au efectuat deja transferuri de pacienți către spitatele cu paturi libere la ATI. În ceea ce privește posibilitatea unor transferuri în străinătate, Raed Arafat a declarat că încă nu s-a pus problema de o astfel de situație.

„La acest moment, nu s-a pus în discuție acest lucru, pentru că situația celorlalte țări este asemănătoare cu cea din România. Este o organziare extrem de dificlă, trebuie să fie o țară care acceptă, iar țara respectivă trebuie să fie în afara valului”, a spus Arafat.

Sursa foto: INQUAM Photos, Virgil Simonescu