“Din datele oficiale reiese că, în prezent, sunt peste 8.000 de studenți români în Marea Britanie și 2.000 care pleacă în fiecare an. Din punct de vedere al burselor și al procedurilor de acceptare la studii, universitățile britanie au anunțat că până în 2017 lucrurile vor rămâne neschimbate, însă rămân incerte pe termen lung. Pe de altă parte singura certitudine este faptul că cei care au studiat sau care vor studia în Marea Britanie  își vor putea echivala la fel de ușor studiile atât în România, cât și în spațiul european“, spune Dinu Petre, partener Cunescu, Balaciu și Asociații. Potrivit acestuia, în țara noastră procedura de echivalare se subscrie și Ordinului 5269/2015 care precizează că se echivalează automat nu doar studiile efectuate în țări din Uniunea Europeană, ci și din alte state, cu condiția ca aceste studii să fie la universități internaționale de prestigiu. Iar statul român recunoaște 53 de universități din Marea Britanie, ca fiind de prestigiu.

Conform prevederilor Ordinului 5269/2015, nu doar efectuarea studiilor în ţări care fac parte din Uniunea Europeană implică o procedură mai facilă în vederea recunoașterii/echivalării studiilor, și anume, recunoașterea automată , ci beneficiază de același tratament și cei care au efectuat studiile în tări care fac parte din Spațiul Economic European, din Confederația Elvețiană, cât și în state terțe, însă doar dacă au studiat la universitățile de prestigiu ce sunt prevăzute prin lege.

Astfel, în cazul în care actele de studii au fost obținute în statele menționate mai sus, în vederea recunoașterii/echivalării acestora se va aplica procedura recunoașterii automate. “Recunoașterea automată este o procedură simplificată, deoarece în acest caz dosarele nu mai sunt supuse analizei obişnuite, ci sunt verificate doar anumite condiții de bază, adică  condiţiile de acces, statutul instituţiei de învăţământ superior emitente, nivelul diplomei și domeniul de studiu, profilul sau specializarea”, adaugă Dinu Petre.

De asemenea, procedura generală de recunoaștere este aplicabilă și în vederea obţinerii dreptului de liberă practică pentru exercitarea unei profesii reglementate în România, indiferent dacă actele  s-au oținut în statele membre ale Uniunii Europene, ale Spaţiului Economic European şi în Confederaţia Elveţiană sau în state terțe.

“Având în vedere că Marea Britanie este membră a Spațiului Economic European și că lista universităților de prestigiu stabilită prin lege cuprinde 53 de instituții din această țară, putem concluziona că ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană nu va afecta cetățenii români care au efectuat studiile universitare în această țară, deoarece aceștia trebuie să parcurgă aceeași procedură pentru a le fi recunoscute studiile ca și atunci când Marea Britanie făcea parte din Uniunea Europeană”, mai spune Dinu Petre.