Vânzătorii de carburanți dar și producătorii auto au obligații noi privind marcarea carburanților auto, fie că vorbim de benzină, diesel, vehicule hibride sau pe gaz. Este vorba de prevederile Directivei europene 2014/94/UE, scrie digi24.ro.

Modificările au drept scop realizarea unui sistme integrat la nivelul întregii Uniuni Europene. Etichetele vor fi amplasate:

• La vehiculele noi produse, în imediata vecinătate a clapetei / capacului rezervorului.

• În manualul proprietarului vehiculului. În cazul vehiculelor mai noi, acestea pot apărea, de asemenea, în manualul electronic disponibil prin intermediul unui centru infotainment al unui vehicul.

• La toate stațiile publice de alimentare cu combustibil pe unitatea de distribuire a combustibilului și pe duza de umplere a distribuitorului de combustibil.

• la dealeri de vehicule.

Dar care sunt tipurile de vehicule la care se aplică obligativitatea? Este vorba noile vehicule fabricate: motorete, motociclete, triciclete și cvadricicluri, autoturisme, vehicule utilitare ușoare, vehicule comerciale grele, autobuze și autocare. Etichetele se vor aplica inclusiv pe vehiculele hibrid.

Eticheta va fi plasată pe vehicule noi produse și pe benzină, motorină, hidrogen (H2), pompe de umplere cu gaz natural comprimat (CNG), gaz natural lichefiat (GNL) și pompe de umplere cu gaz petrolier lichefiat (LPG) într-o manieră clară și vizibilă pentru consumatori, începând cu data de 12 octombrie 2018.

Cum vor arăta etichetele

Există modele specifice de etichetă pentru carburanții de tip benzină, combustibilii de tip diesel și combustibilii de tip gazos (de exemplu CNG, GNL, GPL și hidrogen).

  • Forma pentru un combustibil de tip benzină este un cerc („E” reprezintă componentele biologice specifice prezente în benzină, adică etanol).

  • Forma pentru un combustibil de tip diesel este un pătrat („B” reprezintă componentele specifice de biodiesel prezente în motorină, adică biodiesel).

  • XTL înseamnă motor diesel sintetic și indică faptul că nu este derivat din țiței).

  • Forma pentru un combustibil de tip gazos este diamant.

Noile etichete vor fi distribuite în toate cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, țările SEE (Islanda, Liechtenstein și Norvegia), precum și Macedonia, Serbia, Elveția și Turcia. Depinde de Marea Britanie să decidă modul în care vor fi aplicate regulile UE după Brexit, dar vehiculele noi produse vor avea etichetele montate pe linia de producție, astfel încât vehiculele care intră pe piața din Marea Britanie vor continua să aibă etichetele.