S-a confirmat: suntem prieteni buni cu americanii. Insa legaturile prea stranse cu Unchiul Sam ar putea sa ni-i puna in cap pe rusi, pe unii vest-europeni si chiar pe inamicii fundamentalisti ai SUA.


Acordul semnat martea trecuta la Bucuresti de catre secretarul de stat american, Condoleezza Rice, si ministrul roman de externe, Mihai Razvan Ungureanu, privind accesul soldatilor americani la facilitatile militare locale, ne-a pus in postura de prima tara est-europeana care incheie o asemenea intelegere. “Este un acord istoric si este extraordinar de interesant sa ne gandim ca, la 16 ani de la caderea comunismului, Romania a devenit un aliat puternic in NATO, iar astazi putem sa semnam un asemenea document care permite militarilor SUA sa se instruiasca pe teritoriul Romaniei”, a spus Rice.


sefa diplomatiei americane a explicat, indirect, cum a ajuns Romania in postura de premianta: “Cu Romania, avem o relatie mai stransa din punct de vedere militar (…) Mai este si pozitia geografica propice.” Ea a confirmat, in treacat, si politica externa sustinuta de presedintele Basescu si criticata aspru de unii analisti de la Bucuresti. “Romania si SUA au acelasi interes in dezvoltarea acestei regiuni, a regiunii Marii Negre, si in dezvoltarea raporturilor de buna vecinatate cu tarile din zona”, a afirmat Rice.


“Acest tratat asaza Romania in circuitul de securitate globala, cu o contributie importanta, iar momentele semnarii si validarii de catre Parlament vor transforma Romania intr-un pilon de stabilitate in regiune”, a declarat presedintele Traian Basescu.


Entuziasmul prea mare al unor romani a fost intr-un fel temperat de o declaratie a secretarului american al Apararii, Donald Rumsfeld. “Este vorba de centre operative rudimentare mai degraba decat baze extinse, permanente, ca cele pe care armata americana le-a infiintat in Germania in timpul Razboiului Rece. Aceste forte trebuie sa fie flexibile si usor de mobilizat, pentru a face fata amenintarilor transnationale, precum terorismul”, a explicat el.


si Ministerul Apararii Nationale (MApN) a precizat, prin intermediul unui comunicat de presa, ca acordul nu inseamna ca americanii isi vor infiinta baze aici, ci ca vor folosi bazele militare romanesti, care se vor afla in continuare sub comanda unor ofiteri romani. Cu toate acestea, un inalt oficial din cadrul MapN a sugerat, sub protectia anonimatului, ca formularea utilizata de in document a fost in mod special aleasa pentru a nu rascoli orgoliile altor state.


Oricum, fie ele baze americane sau facilitati militare romanesti utilizate de US Army, se pare ca intre cateva sute si cateva mii de militari americani se vor afla in permanenta in Romania, in una sau alta din locatiile selectionate. Care sunt destul de diferite fata de cele anuntate initial. Astfel, daca raman Mihail Kogalniceanu (Constanta) si Babadag, locul Fetestiului a fost luat de zonele de antrenament de la Smardan, din Galati, si Cincu, de la granita dintre judetele Brasov si Sibiu.


Schimbarea i-a luat prin surprindere si pe reprezentantii autoritatilor locale. “si noi am fost mirati sa fim selectionati. Ne gandim, acum, ca poate vom avea de castigat, caci, desi suntem la cativa kilometri de Galati, drumurile sunt in stare proasta si nu avem nici retea de apa potabila”, spune secretarul primariei din Smardan, Iordache Carp.


Destul de surprinsi par a fi si oficialii de la Moscova. “stim despre astfel de planuri. Guvernul american ne-a informat. Dar inca nu stim cate baze ar putea fi amplasate si nici nivelul efectivelor gazduite. Vom da, probabil, un raspuns dupa ce vor fi clarificate aceste aspecte”, a spus ministrul rus al Apararii, Serghei Ivanov. El a afirmat ca Rusia va analiza daca miscarea americana nu este in contradictie cu Tratatul privind fortele armate conventionale din Europa (CFE), caz in care, a sugerat Ivanov, Rusia s-ar putea retrage din CFE.


Noul ambasador american la Bucuresti, Nicholas Taubman, a replicat, spunand ca nu exista nici un motiv de ingrijorare pentru Rusia, intrucat “Moscova este aliatul Washingtonului in lupta impotriva terorismului”. Cu toate acestea, nu trebuie sa uitam ca trei din cele patru baze se afla aproape de Marea Neagra sau de granitele fostului imperiu sovietic. In plus, de la Babadag sau Smardan sunt, in linie dreapta, intre 150 si 200 de kilometri pana la bazele rusesti din Transnistria.
Nu doar rusii sunt nemultumiti


Se pare ca adversarii de acum traditionali ai politicii americane, ca Franta ori Germania, nu sunt nici ei prea multumiti de prezenta trupelor SUA in zona. Daca Franta vede in asta un semn de crestere a influentei Washingtonului in Europa de Est, in cazul nemtilor, problemele sunt si de alta natura: militarii detasati in Romania, chiar si temporar, vor parasi bazele din Germania. Iar asta s-ar putea solda cu reducerea numarului de personal auxiliar german sau al cantitatii de produse si servicii furnizate de companii locale.


Dar cele mai mari probleme le-am putea avea din partea adversarilor violenti ai Statelor Unite. Prezenta militarilor americani in Romania ar putea atrage incoace atentia gruparilor teroriste si, implicit, in cazul unor eventuale actiuni de acest gen, ar avea de suferit si romanii. “Exista aceasta posibilitate, intr-adevar, insa americanii sunt cei mai expusi. Apoi, avantajele pe care le obtinem din prezenta US Army aici sunt mult mai mari decat riscurile la care ne expunem”, crede analistul politic Stelian Tanase. El vede in viitoarea sosire a militarilor americani o ga-rantie ca Romania “a devenit mai sigura, mai atragatoare pentru investitori, ca a iesit definitiv din zona gri si ca are aliati puternici”.

CE LE PUNEM LA DISPOZITIE MILITARILOR AMERICANI?

• Poligonul de la Cincu, situat pe o suprafata de 104 km patrati, la granita dintre Brasov si Sibiu, la 25 km de Fagaras. Poate fi folosit de infanterie, artilerie si aviatie.

• Poligonul de la Smardan (Malina) are 85 km patrati, e situat in judetul Galati, aproape de municipiul de resedinta si de confluenta Siretului cu Dunarea, si poate asigura cazarea pentru 600 de persoane. E omologat pentru diverse exercitii de infanterie, artilerie, blindate si aviatie.

• Poligonul de la Babadag are 27 km patrati, poate acomoda 250 de persoane si este util pentru exercitii de mai mica amploare.


• Aeroportul Mihail Kogalniceanu, situat la cativa kilometri de Constanta, asigura, in afara pistei de 3,5 km, cladiri pentru birouri, cazare, spatii de depozitare si hangare.