Vaticanul a inregistrat anul trecut o pierdere de 9,1 milioane de euro si spune ca acest rezultat este cauzat de scaderea puterii dolarului. Potrivit rezultatelor financiare pe anul 2007, Vaticanul a inregistrat prima pierdere in ultimii patru ani.

„Acest rezultat se datoreaza in principal schimbarii de trend si a fluctuatiilor ratelor de schimb si in particular cea a dolarului”, informeaza papalitatea.

Dolarul american a intregistrat o depreciere accentuata in raport cu moneda unica europeana, de la inceputul anului trecut, ceea ce a afectat bugetul Vaticanului, care isi calculeaza cheltuielile in euro, in timp ce veniturile sale sunt in dolari, majoritatea acestora fiind donatii venite din partea catolicilor din SUA.

Totusi, aceasta pierdere a fost compensata intr-o oarecare masura de o crestere cu patru milioane de euro a valorii proprietatilor.

Rezultatele financiare din anul 2007 ale Vaticanului au fost centralizate in cursul saptamanii trecute si au relevat un venit total de 236,7 milioane de euro, in timp ce cheltuielile au ajuns la suma de 245,8 milioane de euro.

Inaintea pierderii inregistrate in 2007, Vaticanul a trecut prin trei ani consecutivi de profit, perioada in care a castigat circa 15 milioane de euro in total.

Pe de alta parte, afacerile media ale papalitatii, care includ postul Radio Vatican si ziarul oficial L’Obsservatore Romano, au inregistrat anul trecut o pierdere totala de 14,6 milioane de euro.

Averea Vaticanului se ridica la aproximativ 6,5 miliarde de euro, potrivit propriilor estimari.

Sursa: The Guardian