"Nici nu se gândeşte cineva acum la încurajarea consumului prin creditare, pentru că ceea ce ne interesează în momentul de faţă este ca banii pentru consum la populaţie să ajungă prin învăluire, şi anume băncile să dea credite companiilor, companiile să facă locuri de muncă şi să dea salarii mai mari şi astfel să ajungă bani din bănci la populaţie pentru consum via companie. Este tocmai o modalitate acea egalitate între pofta de consum şi pofta de muncă performantă. Ceea ce îşi doreşte Banca Naţională în momentul de faţă este ca banii din bănci să ajungă la companii şi să sprijine producţia, iar numai producţia mai departe poate să sprijine consumul prin locuri de muncă mai multe, prin bani mai mulţi pentru salarii şi în special prin bani pentru performanţă", a spus Adrian Vasilescu, în cadrul semninarului EU-COFILE organizat la Sinaia de Alpha Bank, împreună cu BNR și Asociația Română a Băncilor (ARB).

Creditarea are nevoie de un nou început. Bunăstarea pe datorie în exces nu mai e posibilă

Comentând despre momentul intrării în vigoare al noului regulament de creditare al BNR, Vasilescu a spus că acesta este optim, întrucât ne aflăm la confluența atât de cicluri economice, cât și de epoci.

“Unii au zis că este prea devreme, alții au zis că este prea târziu. Eu cred că acest regulament de creditare a apărut exact când trebuie. Practic, în ce perioadă ne aflăm acum? Din punctul meu de vedere, se încheie un ciclu economic și  începe altul. Se încheie chiar o epocă istorică și începe alta. Este limpede din punctul de vedere al istoricilor că omenirea va intra într-o nouă normalitate. Eu nu pot să vă spun cum va fi această nouă normalitate, pentru că nu o facem noi. Este limpede că o fac marile puteri ale lumii. Cert este că noi trebuie să ne pregătim pentru această nouă normalitate, iar creditarea va avea nevoie de un nou început, pentru că, este clar, criza a intrat în planul ultim, noi am scăpat de recesiune”, a spus Vasilescu în cadrul summitului EU-Cofile, organizat la Sinaia de Alpha Bank, împreună cu BNR și Asociația Română a Băncilor (ARB).

Datele ne arată că recesiunea nu se mai întoarce în România

“La această oră, datele din economie ne arată că recesiunea nu numai că nu se mai întoarce anul acesta, ci chiar se consolidează ieşirea din recesiune, dar rămânem cu criza şi după criză va veni un lucru pe care începem cu toţii să îl intuim. Se schimbă lumea şi vom fi nevoiți să ne alegem un nou stil de viaţă. Stilul de viaţă care s-a numit bunăstarea pe datorie avea un lucru foarte bun şi anume împărţirea poverii. (…) Din păcate, acest stimulent de muncă a fost întins atât de mult, încât s-a ajuns la un lucru care a dus la criza asta. (…) Au pus apă în bani, au stârnit viitura financiară şi viitura financiară a strânit această criză. (…) Nu s-au mai putut opri şi numărul acelor familii care intrau în casă şi casa era a băncii, aveau confort în casă şi confortul era al băncii, aveau o maşină, două, o casă două şi tot ce aveau era al băncii.

Epoca asta s-a închis şi ea nu mai poate veghea o epocă care s-a terminat cu o teribilă anormalitate”, a adăugat Vasilescu.

 Pofta de consum trebuie să fie egală cu pofta de muncă performantă

“Important este să ne facem o proiecţie nouă pentru ce se va întâmpla pe termen lung, pentru că asta se va întâmpla. Nu vor mai fi atâţia bani, banii vot fi mai puţini şi mai scumpi, nu vor mai fi atâţia bani. Această bunăstare pe datorie care a fost gustul mierii pentru marea parte a omenirii s-a încheiat. De aici încolo trebuie să ne uităm cum a fost până în 1970, pentru că după al Doilea Război Mondial, această bunăstare pe datorie a început să prindă rod. (…) Acum intrăm într-o epocă în care trebuie să punem un semn egal între pofta de consum şi pofta de muncă performantă. Cine va reuşi să pună acest semn egal, se va bucura de ceva în epoca următoare. Cine nu, va suferi”, a explicat consilierul guvernatorului BNR.