Lupta pentru a atrage companii din centrul şi estul Europei la Bursă nu se mai dă doar între pieţele locale şi cele de la Viena sau Londra. Mai nou, vine puternic din urmă şi Varşovia, care urmăreşte să creeze o piaţă financiară regională în următorii ani.

Înfiinţată în urmă cu 16 ani, cu sediul iniţial în clădirea fostului Partid Comunist, Bursa de la Varşovia (WSE) a reuşit să ajungă între timp o forţă pe plan regional. În prezent, oficialii săi poartă discuţii cu companii din Ucraina, ţările baltice, Ungaria, Cehia, Slovacia, România, Bulgaria, pentru a le aduce la cota WSE. Ce le oferă acestora? În primul rând o piaţă matură, fără fluctuaţii necontrolate ale preţului. De asemenea, listarea la costuri mai mici decât în alte părţi.

În perioada 2004-2006, costul mediu al ofertelor publice iniţiale realizate la Bursa din Varşovia a fost de 5%-6% din capitalul atras, existând şi cazuri în care emitenţii au plătit în total mai puţin de 2% din suma rezultată în urma IPO-ului pentru realizarea acestuia. Comparativ cu piaţa alternativă londoneză AIM, costurile de listare variază între o treime şi o jumătate, în funcţie de ofertă. Cel mai important avantaj, mai ales faţă de AIM, constă însă în structura investitorilor care tranzacţionează acţiunile. Dacă piaţa alternativă londoneză nu este percepută, conform directivelor europene, ca piaţă reglementată, cea poloneză este. Ceea ce permite prezenţa la tranzacţionare a unor categorii mai „selecte“ de investitori, precum fondurile deschise de investiţii şi fondurile de pensii. Mai mult, fondurile de pensii au posibilitatea să tranzacţioneze acţiuni ale unei companii cotate la WSE inclusiv pe celelalte pieţe unde aceasta este listată. Comparativ cu Viena, avantajul este pe termen lung, dat mai ales de potenţialul foarte mare al fondurilor de pensii poloneze, aflate într-o ţară mult mai mare decât Austria şi cu mai mulţi oameni care să cotizeze.

În acest moment, potenţialul investitorilor polonezi, individuali şi instituţionali, ajunge la circa 200 de miliarde de euro, incluzând aici activele fondurilor de pensii şi ale fondurilor deschise, plasamentele bursiere ale băncilor şi depozitele populaţiei şi companiilor în bănci şi societăţi de asigurări. O parte din companiile mai mari din zonă au ales deja dubla listare, în ţara de origine şi în Polonia. Totuşi, cel puţin deocamdată, cea mai mare parte a tranzacţiilor cu aceste acţiuni, peste 90%, are loc pe pieţele pe care acestea au fost cotate iniţial.

O altă modalitate de a crea o piaţă regională este cumpărarea burselor mai mici din ţările central şi est-europene. Capitalizarea profitului a permis bursei poloneze, actualmente deţinută în întregime de stat, să se dezvolte şi să îşi permită să negocieze în acest moment pentru cumpărarea Bursei de la Liubliana şi a pachetului de 44% din acţiunile bursei de la Sofia, scos la vânzare de statul bulgar.

În afară de cumpărări, WSE se orientează însă şi către parteneriate cu alte pieţe. „Tendinţa de consolidare a pieţei de capital este deja clară în Europa“, afirmă Ludwik Sobolewski, preşedintele bursei de la Varşovia. „Acest lucru nu înseamnă însă neapărat că bursele mari le vor devora pe cele mici. Spre deosebire de alte domenii, unde existenţa a două companii mari duce în cele din urmă la o confruntare între ele, în piaţa de capital lucrurile sunt diferite“, spune preşedintele WSE.