Piaţa de acţiuni de la Bucureşti a avut în centrul atentiei, în prima săptămână a lunii, acţiunile emise de societăţile de investiţii financiare. SIF Transilvania a aprobat operaţiunea de majorare a capitalului social prin acordare de acţiuni distribuite gratuit.

Tranzacţiile efectuate cu acţiunile celor cinci SIF-uri au deţinut o pondere de aproape 72% în cadrul rulajului total de la bursă, cel mai tranzacţionat emitent fiind SIF Transilvania, cu o pondere de peste 23%. Remarcăm şi aprecierea cu 17% în cele trei şedinţe de tranzacţionare pentru cursul acţiunilor SIF3. La preţul curent de tranzacţionare de 4,35 lei, acestea aduc acţionarilor un randament de 46% de la începutul anului. Spre comparaţie, următoarele randamente sunt de 14% pentru SIF Muntenia şi 7,6% pentru SIF Oltenia.

Diferenţele foarte mari faţă de randamentul adus de SIF Transilvania se datorează doar acordării de acţiuni gratuite şi nu unor performanţe financiare cu mult mai bune decât în cazul celorlate societăţi.
Indicele BET FI a înregistrat trei şedinţe foarte bune, cu o apreciere de nouă procente, fiind depăşit în forţă nivelul de rezistenţă din zona 68.600 puncte. Valoarea curentă a indicelui este de 71.735 puncte, fiind de aşteptat ca zona de rezistenţă amintită anterior să devină suport pentru acest indice.

Indicele principal al bursei, BET, a cunoscut o apreciere în cele trei şedinţe de tranzacţionare ale săptămânii de 2,5 procente, fiind la aproximativ 100 puncte de nivelul maxim istoric înregistrat în februarie. Dacă cel mai puternic nivel suport îl avem în acest moment în zona 8.500 puncte, interesantă va fi evoluţia indicelui în zona 9.100 puncte, respectiv dacă indicele va reuşi să depăşească acest prag de rezistenţă. În schimb, indicele BET C a stabilit o nouă valoare maximă istorică în şedinţa din finalul săptămânii. Valoarea curentă de 6.053 puncte este cu peste 20% mai ridicată decât valoarea de la finele anului trecut.

În şedinţa din finalul săptămânii, am remarcat evoluţia foarte bună pentru acţiunile Impact Bucureşti şi Oltchim Rm. Vâlcea, cu momente în care au fost achiziţionate toate acţiunile oferite la vânzare până la preţul maxim permis de sistemul de tranzacţionare. Cu aproape trei milioane de acţiuni tranzacţionate vineri, faţă de o medie obişnuită de 740 mii pe şedinţă, acţiunile Impact au închis la 0,92 lei, care reprezintă maximul ultimilor ani.

După ce şedinţa de miercuri a fost închisă la 0,389 lei, acţiunile Oltchim au înregistrat o creştere de 9%, pentru ca vineri să mai câştige 11,3%. Ultima tranzacţie s-a încheiat la 0,472 lei. Şi în acest caz, volumele tranzacţionate au fost importante: peste un milion joi şi peste 2,7 milioane vineri, faţă de o valoare medie de 262 mii/ şedinţă. Evoluţia poate fi pusă atât pe seama rezultatelor financiare, respectiv o creştere cu 70% a profitului în 2006 pentru IMP şi o dublare a profitului pentru Oltchim în primul trimestru, dar cel mai probabil pe achiziţia acestor titluri de către fonduri sau investitori mari care doresc expunere pe aceşti emitenţi. 

40-2379-1.jpg40-2380-2.jpg

40-2381-3.jpg40-2382-4.jpg

40-2383-5.jpg