Varianta Delta nu este singura care îngrijorează oamenii de ştiinţă şi autorităţile din lumea întreagă. OMS a adus recent în atenţie şi varianta Lambda, care a fost deja depistată în cel puţin 27 de state de pe glob

Lambda, depistată pentru prima oară în Peru, în august 2020

Varianta Lambda a apărut în august 2020 pe continentul sud-american, în Peru. Ea este responsabilă pentru creșterea numărului de cazuri din țările latino-americane. Acum, există deja şi cazuri de infectare cu varianta Lambda în Europa, unde autoritățile sunt deja asaltate de tulpina Delta, foarte contagioasă.

Varianta Lambda nu a fost studiată suficient până acum, astfel că nu s-a stabilit în ce măsură răspândirea ei reprezintă un motiv de îngrijorare, relatează Euronews, potrivit Ştirilor PRO TV.

Lambda este o “variantă de interes” şi nu se află încă pe lista OMS cu variante “îngrijorătoare”. Asta înseamnă că a fost identificată ca fiind o cauză de transmitere și că a fost depistată în mai multe țări, dar deocamdată nu există date concludente privind cât de contagioasă este.

Organizaţia Panamericană de Sănătate: Capacitatea de transmitere crescută nu a fost încă bine studiată și documentată

În lunile mai şi iunie ale acestui an, varianta Lambda era prezentă în 82% din probele de laborator recoltate, anunţă Organizaţia Panamericană de Sănătate (OPS). Ea era detectată în opt țări din America Latină și Caraibe la finalul lunii iunie, însă în majoritatea țărilor din regiune este prezentă „în mod sporadic”.

Dacă în Peru este în mod clar tulpina dominantă, în Chile doar puțin peste 30% din probele analizate în mai și iunie au indicat prezența variantei Lambda. Astfel, nu există încă dovezi clare că este un virus mai contagios, afirmă Jairo Mendez, consilierul regional al OPS pentru bolile virale emergente.

“Este posibil să aibă o capacitate de transmitere crescută. Este un fenomen care nu a fost încă bine studiat și documentat și nu putem face o comparație cu alte variante, cum ar fi Gamma și Delta.

Insistăm asupra faptului că răspândirea virusului și o creștere a numărului de cazuri sunt influențate de mai mulți factori. Din acest motiv, insistăm ca eforturile de control al epidemiei să însemne control și reducere a transmiterii”, a declarat Mendez.

Sursa foto: Dreamstime