Pina nu demult, coruptia din sistemul vamal rominesc era un fenomen raspindit, comisionarii vamali pretinzind agentilor economici sume serioase de bani pentru a mitui vamesii. Asa cum explica la o recenta conferinta de presa domnul Nini Sapunaru, directorul Directiei Generale a Vamilor (DGV), „din exces de zel sau din alte motive, i momentul de fata, vamesul romin are posibilitatea sa ceara societatilor comerciale unul sau doua documente i plus fata de cele care sunt necesare”. in ultima vreme isa, sondajele arata ca lucrurile au iceput sa se schimbe i bine, functionarii vamali ocupind unul din ultimele locuri ale unui top al coruptilor.
O foarte importanta contributie i acest sens a avut-o introducerea sistemului de vamuire la domiciliu.
Introdusa i premiera pentru sistemul vamal rominesc, i luna iulie a acestui an, procedura simplificata de vamuire la domiciliu presupune ca operatiunea de vamuire a produselor se face fara prezenta reprezentantilor vamii, chiar la sediul firmei care dispune de aceasta autorizatie. Astfel, firmele isi vor controla singure transporturile de marfa din import sau cele care pleaca din tara pentru export, le vor declara, sigila si acorda viza.
Acordarea autorizatiei de vamuire la domiciliu celor mai importanti agenti economici din Rominia reprezinta o etapa importanta a Strategiei de dezvoltare a autoritatii vamale.
Dupa trei ani de la definitivarea acestei strategii, care a avut drept obiectiv principal transformarea organismului vamal romiesc itr-un veritabil partener de afaceri al agentilor economici, peste 100 de firme din Rominia au primit aceasta autorizatie.
Dupa Arad, Brasov, Mures, Oradea si Timisoara a venit acum rindul firmelor bucurestene sa beneficieze de icrederea DGV.
La iceputul saptaminii trecute, i cadrul unei ceremonii care a avut loc la Palatul Elisabeta, Nini Sapunaru a iminat 26 de certificate de vamuire la domiciliu unora dintre cele mai active societati i domeniul comertului exterior din Rominia.
Practica foarte uzitata i Occident, procedura de vamuire la domiciliu se aplica doar marilor agenti economici, deoarece una din conditiile de baza a eliberarii acestei autorizatii este ca valoarea exportului realizat i anul calendaristic anterior datei autorizarii sa fie de minimum 10 milioane de dolari sau numarul minim de 200 de declaratii vamale de export depuse la biroul vamal de plecare.
Exportatorii de alcool nu vor primi autorizatie
Exista isa si un sector economic care nu va beneficia de aceasta facilitate, si anume cel al exportului de alcool. Oficialii DGV au declarat ca motivul acestei decizii este acela ca i acest sector s-au iregistrat mult prea multe cazuri de contrabanda.
„Autorizatia de vamuire la domiciliu se obtine, la cerere, de firmele rominesti sau cele straine, dupa ce acestea au itocmit un dosar special pentru a putea beneficia de procedura”, a declarat Nini Sapunaru.
Avantajul esential al acestei proceduri este acela ca marfa nu mai este controlata i vama si astfel se reduce timpul de asteptare a celor care trec printr-un punct vamal si se fluidizeaza exportul. Prezent la ceremonia de iminare a autorizatiilor, Valeriu Stoica, ministrul justitiei, a apreciat ca „vamuirea la domiciliu creste calitatea serviciilor vamale si limiteaza totodata, coruptia existenta i sistem”.
Aplicata i tarile Comunitatii Europene la peste 85% dintre operatiunile vamale, procedura vamuirii la domiciliu este preconizata sa fie aplicata si la noi i cazul a 50% din exporturile si importurile tarii noastre. Pentru atingerea acestui obiectiv, pina la sfirsitul anului curent DGV va acorda autorizatia unui numar de 450 de societati comerciale.
Conducerile societatilor care au primit recent aceasta autorizatie au primit cu un viu entuziasm aceasta decizie a DGV. Directorul general al societatii Otelinox Tirgoviste a declarat ca „introducerea vamuirii la domiciliu este o masura foarte desteapta a Guvernului”, iar Viorel Catarama, patronul societatii Elvila s-a declarat chiar nemultumit de faptul ca masura nu a fost implementata ica din 1990. Aceeasi parere favorabila despre aceasta metoda o au si directorii societatii comerciale Ana Imep SA, singura dintre firmele din grupul patronat de George Copos, care a primit aceasta autorizatie.
Dar aspectele problemei sunt mult mai stufoase decit se itrevede din aceste declaratii. Desi presupune dotari de infrastructura, care necesita investitii ale agentilor economici, metodologia prezinta certe avantaje pentru activitatea de export-import. Unul dintre acestea ar fi ca vamuirea la domiciliu diminueaza la minimum legatura dintre lucratorii vamali si agentii economici.
De exemplu, i cazul societatii Automobile Dacia Pitesti, catre care trec prin vama zilnic cite 10 tiruri cu piese, pina acum cinci oameni erau zilnic nevoiti sa faca drumul de 10 kilometri de la vama de la Pitesti si pina la uzina. „Acum, datorita acestei autorizatii pe care am obtinut-o, nu mai avem nevoie decit de un singur angajat care este autorizat de DGV si se ocupa de tot. Deci vom avea de cistigat de pe urma reducerii de personal si de cheltuieli”, ne-a declarat Doru Coman, director executiv, directia inginerie la Automobile Dacia.
Reforma sistemului vamal rominesc va continua cu introducerea de noi proceduri simplificate de vamuire, Directia Generala a Vamilor anuntind ca, icepind cu 1 ianuarie 2001 va fi aplicat tariful vamal integrat national alcatuit din aproximativ 800 de acte normative care acopera itreaga legislatie vamala.    

SocietaL?ile care au primit autorizaL?ia de vamuire la domiciliu

    1. SC Elvila SA
    2. SC Ana Imep SA
    3. SC Rolast SA
    4. SC United Romania Breweries Bereprod SRL
    5. SC British American Tobacco Investment (Rominia) SRL
    6. SC British American Tobacco (Rominia) SRL
    7. SC Interbrew Efes Brewery SA
    8. SC Otelinox SA
    9. SC Alprom SA
    10. SC Arpo SA
    11. SC Bella Conf SRL
    12. SC Samric SA
    13. SC Francesca Industries SA
    14. SC Silvarom SA
    15. SC Unilever Rominia SA
    16. SC International Clothing Manufacturers SRL
    17. SC Remat SA
    18. SC Automobile Dacia SA
    19. SC Tawil Est Bucharest Co.
Impex SRL
    20. SC Intrarom SA
    21. SC J&R Enterprises SRL
    22. SC Faberom SA
    23. SC Lisa Draxlmaier Autopart Rominia SRL
    24. SC Zefir SA
    25. SC Policolor SA
    26. SC Tofan Grup SA

Etapele metodologiei de vamuire la domiciliu
1. Constituirea unui depozit banesc la dispozitia biroului vamal de plecare pentru asigurarea platii tarifului de utilizare a sistemului automat de prelucrare a declaratiei vamale i detaliu datorati, potrivit O.G. nr. 79/1999, corespunzator numarului de declaratii preautentificate solicitate itr-o perioada de justificare;
2. Obtinerea declaratiilor de autentificare si a sigiliilor;
3. Evidenta declaratiilor preautentificate si a sigiliilor;
4. Completarea declaratiilor preautentificate;
5. Sigilarea mijlocului de transport;
6. Justificarea utilizarii declaratiilor vamale pre-autentificate si a sigiliilor;
7. Vamuirea produselor destinate exportului se face fara prezenta vamii.

Conditii obligatorii de obtinere a autorizatiei de vamuire la domiciliu
Societatile trebuie:r
1. sa aiba un volum de activitate cu marfuri a caror valoare anuala depaseste echivalentul a 10 milioane USD;rn
2. sa aiba un angajat expert vamal autorizat de Directia Generala a Vamilor;rn
3. sa aiba organizate evidentele proprii itr-o forma corespunzatoare, care prezinta controlul ulterior riguros al operatiunilor;rn
4. sa dispuna de echipamentul si personalul necesare manipularii marfurilor;rn
5. sa nu fi comis icalcari ale legislatiei vamale i vigoare.rn