Conform datelor oficiale, publicate de Banca Nationala a Romaniei, valoarea depozitelor in valuta a inregistrat ritmuri de crestere superioare in patru din ultimele sase luni (pentru care exista date, respectiv lunile martie-august), comparativ cu valoarea depozitelor in lei. Siguranta oferita de acest tip de depozite a fost si continua sa ramana motivul principal de atractie pentru deponenti, iar dobanzile oferite de majoritatea bancilor prezente pe piata romaneasca aveau randamente comparabile sau chiar mai atractive decat cele oferite de depozitele in lei (daca luam in considerare si deprecierea leului fata de dolar sau euro). Situatia s-a schimbat, intr-o oarecare masura, in acest moment. Chiar daca gradul de siguranta oferit de acest tip de depozite se mentine, nu acelasi lucru il putem spune despre randamente.
Daca in urma cu cateva luni, persoanele fizice puteau obtine dobanzi de 6-8% la depozitele constituite in valuta pe perioade de un an, acum maximul oferit de piata este de doar 5% pe an. Explicatia consta in scaderea dobanzilor pe pietele financiare internationale, ca urmare a incercarii statelor industrializate de a evita intrarea intr-o perioada de recesiune a economiilor lor. „FED (banca centrala a SUA, n.r.) se pregateste de o noua scadere a ratelor dobanzii. Banca Centrala Europeana ar trebui sa se gandeasca si ea la aplicarea aceleiasi masuri, daca nu doreste sa asiste la o devalorizare a monedei unice europene”, declara Marius Pacurari, dealer la West Bank Cardine Group. In aceste conditii, si bancile din Romania vor cobori nivelul dobanzilor pentru depozitele atrase de la populatie.
„O dobanda de 5% pe an la un depozit in valuta este un plasament bun in acest moment. Totusi, mai rentabile sunt acum plasamentele in lei”, continua acelasi interlocutor. Bancile platesc dobanzi de 33-37% la lei, ceea ce inseamna ca un depozit in valuta ar trebui sa fie recompensat cu dobanzi de 9-13% pe an pentru a realiza acelasi randament.
In ceea ce priveste alegerea intre un depozit pe termen lung sau pe termen scurt, pe care trebuie sa o faca o persoana fizica, optiunea este simpla: cel mai avantajos este depozitul pe termen lung. Pe de o parte, prin prelungirea unui depozit la o luna, trei sau sase luni, in momentul expirarii acestuia, asa cum se poate observa din tabel, prin calculul randamentelor se vede ca rentabilitatea obtinuta in acest mod e, in general, mai mica decat cea oferita de depozitele realizate pe perioade lungi. Pe de alta parte, pe piata financiara internationala vom asista, conform analistilor, la o scadere a ratei dobanzilor; o crestere a acestora, care sa fie justificata de existenta unei perioade de expansiune a economiilor statelor industrializate, nu se intrezareste foarte curand (depasirea perioadei de recesiune de catre economia SUA fiind prognozata de analisti a se produce abia in a doua parte a lui 2002).
Nu trebuie uitat nici faptul ca la depozitele in valuta constituite pe perioade lungi (un an, noua luni), dobanda oferita ramane neschimbata, pe tot intervalul respectiv, nemodificandu-se in functie de evolutia pietei monetare, asa cum se intampla la depozitele in lei.