Sinca estimează că producţia agricolă s-ar cifra la 80 miliarde lei în acest an, iar circa jumătate reprezintă valoarea adăugată brută.
Potrivit lui, o parte din aceşti bani ar trebui să meargă către investiţii în utilaje şi irigaţii, pentru a reduce dependenţa de vreme.
România este campioană regională în privinţa investiţiilor străine atrase în sectorul agriculturii, cu un stoc de 1,4 miliarde euro, cu mult peste Polonia (0,6 mld. euro), Ungaria (0,5 mld. euro), Cehia şi Bulgaria, cu mai puţin de 0,2 miliarde euro.
„Agricultura românească a fost deja descoperită de investitorii străinii, România fiind o campioană regională în acest sens. În condiţiile în care din 2014 se va liberaliza piaţa terenurilor agricole, agricultura ar putea atrage şi mai mult atenţia investitorilor străini şi astfel să asistăm la o schimbare a pieţei agricole din România, cu influenţă pe partea absorbţiei de fonduri europene”, spune Sinca.
În ciuda unei producţii agricole bune, care se resimte într-un excedent comercial de 165 milioane euro în primele 6 luni din 2013 pe partea produselor neprelucrate, România are încă nevoie de investiţii importante în industria alimentară, întrucât în primul semestru din acest an a înregistrat un deficit comercial de 700 milioane euro pe partea produselor alimentare procesate.
Potrivit lui Sinca, investiţiile străine în industria alimentară din România erau la finele lui 2012 de 2,2 miliarde euro, de peste patru ori mai mici decât în Polonia.
Sprijin pentru PIB şi inflaţie
Graţiei producţiei foarte bune din acest an, foarte apropiate de media UE la hectar, agricultura va contribui cu aproape 1 punct procentual la creşterea de 2,5% a PIB, spune Sinca. „Fără agricultură, creşterea economică ar fi fost de 1,5%”.
Totodată, producţia agricolă bună şi-a spus cuvântul şi asupra inflaţiei, care la finele anului ar putea ajunge la 2%, potrivit noii estimări a BCR, urmând ca în prima parte a lui 2014 să coboare la un minim istoric de 1%.