Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare din România, a susţinut, marţi, o conferinţă de presă.

Cei mai mulţi români care se infectează sau mor din cauza COVID-19 sunt nevaccinaţi

Astăzi a fost o zi în care numărul de cazuri a crescut extrem de puternic, fiind mai mult decât dublu faţă de ziua precedentă şi apropiindu-se de 4.000 (mai exact, au fost raportate 3.929 de infectări pentru ziua de marţi). Şi numărul de decese a fost cel mai mare din ultimele săptămâni, respectiv 96.

În aceste condiţii, Valeriu Gheorghiţă indică faptul că cele mai multe infectări şi decese se înregistrează, în această perioadă, în rândul persoanelor care nu sunt vaccinate.

Mai precis, peste 80% dintre românii care s-au infectat cu noul coronavirus nu sunt vaccinaţi, iar mai bine de 92% dintre decese sunt înregistrate tot în rândul celor nevaccinaţi, a explicat medicul militar în conferinţa de presă de marţi.

Românii au o percepţie redusă a riscului de infectare

“În spațiul public se transmit informații complet incorecte și inexacte că persoanele vaccinate îmbolnăvesc persoanele nevaccinate, că fac infecții asimptomatice sau infecții subclinice.

Pot să vă spun că din punct de vedere comportamental, persoanele vaccinate sunt persoane care respectă și celelalte măsuri de prevenție, sunt persoane extrem de atente la riscul de infecție.

De asemenea, faptul că peste 80% dintre persoanele diagnosticate sunt nevaccinate se traduce și printr-un comportament la risc, și anume o percepție redusă a riscului de infectare. Fiecare persoană își evaluează propriul risc plecând de la contextul și membrii din familie”, a precizat, marţi, Valeriu Gheorghiţă.

“În perioada următoare, creşterea cazurilor se va menţine. Nu se întrevede o posibilitate de stagnare”

Medicul spune că, din păcate, nu se întrevede o posibilitate de stagnare a creşterii numărului de cazuri în România. Varianta Delta a devenit dominantă şi în ţara noastră, iar unul din doi români nu are niciun fel de protecţie în faţa bolii, transmite Agerpres.

“Din păcate, astăzi, avem peste 3.900 de cazuri raportate de infecţii cu SARS-CoV-2, în condiţiile în care vorbim de o rată de pozitivare a testelor de 8,2%. În ziua precedentă, am avut de două ori mai puţine cazuri cu aceeaşi rată de pozitivare, ceea ce mă face să cred că, în perioada următoare, creşterea cazurilor se va menţine. Nu se întrevede o posibilitate de stagnare a creşterii numărului de cazuri.

De altfel, situaţia este explicată, în primul rând, de faptul că varianta Delta a devenit dominantă, inclusiv în România. De asemenea, unul din doi români nu are niciun fel de protecţie faţă de această boală, în sensul că nici nu au fost vaccinaţi şi nu au trecut prin boală.

Din acest punct de vedere, chiar în marile aglomerări urbane, unde rata de imunizare colectivă, fie prin boală, fie prin vaccinare, este de peste 50% şi chiar peste 60%, totuşi vorbim de 40%, care se traduce în valoare absolută la sute de mii de persoane, care nu au niciun fel de protecţie în faţa infecţiei cu SARS-CoV-2”, a mai declarat Valeriu Gheorghiţă.

Sursă foto: INQUAM Photos, Sabin Cîrstoveanu