Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea, Valeriu Gheorghiţă, a declarat marţi că 33.000 de programări pentru vaccinul AstraZenecca au fost anulate în ultimele 24 de ore, din totalul celor 446.896 de programări.

„În ceea ce priveşte numărul de persoane programate, în ultimele 24 de ore, pentru vaccinul de la AstraZeneca pot să vă spun că au fost anulate 33.000 de programări din totalul celor 446.896 de programări care erau în platforma informatică de programare.

Cu toate acestea, pot să vă spun că la acest moment, în centrele de vaccinare unde avem vaccin de la compania AstraZeneca mai sunt aproximativ 18.347 de locuri libere, din peste 100.000 cât erau disponibile la sfârşitul acestui weekend.

Ca atare, deşi şi-au anulat programări un număr mare de persoane, în acelaşi timp un număr mai mare de persoane şi-au făcut programări pe aceste centre.

La acest moment sunt programate 168.027 de persoane pentru doza I şi aproximativ 419.000 de persoane pentru cea de-a doua doză”, a arătat preşedintele CNCAV, în cadrul unei conferinţe de presă la Palatul Victoria.

500 de români s-au infectat după a doua doză de vaccin

În altă ordine de idei, medicul Valeriu Gheorghiţă afirmă că datele centralizate în urmă cu două sau trei săptămâni arată că aproximativ 4.000 de români s-au infectat după ce au primit prima doză de vaccin, iar alţi 500 au fost diagnosticaţi cu COVID-19 după doza a doua. Aceleaşi date arată că, la cei infectaţi după rapel, infecţia a apărut la scurt timp de la inocularea serului.

„Ultima noastră evaluare, deşi nu este actualizată, erau circa 4.000 de persoane. Sunt date de acum două sau trei săptămâni, 4.000 de persoane care au fost diagnosticate cu infecţia SARS-CoV-2 după prima doză”, a declarat, răspunzând unei întrebări, medicul Valeriu Gheorghiţă.

El a explicat că perioada medie era la 7 zile după prima doză.

„De asemenea, erau aproximativ 500 de persoane care erau diagnosticate după cea de-a doua doză, cu o perioadă medie, la doza a doua, de aproximativ 4 zile”, a adăugat el.

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin