Desfăşurarea programului „este întârziată pentru a îmbunătăţi răspunsul imun la persoanele în vârstă”, au precizat grupurile într-un comunicat. Ele mizează în prezent pe o punere la dispoziţie a vaccinului în al patrulea trimestru al anului viitor, după ce sperau iniţial să depună o cerere de omologare în primul semestru al lui 2021 şi să livreze un miliard de doze în acelaşi an, conform agerpres.ro

Sanofi, care dezvoltă acest vaccin împreună cu GSK, indicase recent că intenţionează să înceapă ultimele studii pe oameni (cunoscute sub numele de “faza 3”) la sfârşitul lunii decembrie.

Rezultatele primelor studii au indicat un răspuns slab

Cu toate acestea, rezultatele intermediare ale primelor studii (faza 1/2) au indicat un răspuns sub aşteptări.

În timp ce răspunsul imun al adulţilor cu vârste cuprinse între 18 şi 49 de ani este „comparabil cu cel al pacienţilor care s-au recuperat după COVID- 19”, la adulţii în vârstă acest răspuns este „insuficient”, se arată în comunicat.

Prin urmare, laboratoarele doresc să „rafineze concentraţia de antigeni pentru a obţine un răspuns imun ridicat la toate grupele de vârstă”.

Pentru aceasta, ele vor desfăşura o fază complementară de teste, numită „2b”, începând din februarie, pe baza unui test efectuat recent pe primate neumane, cu o concentraţie îmbunătăţită de antigeni. Acesta a arătat că „vaccinul-candidat poate conferi protecţie împotriva patologiilor pulmonare şi poate provoca eliminarea rapidă a virusului din căile nazale şi plămâni în termen de 2 – 4 zile”, subliniază ele în comunicat.

SUA ar putea începe vaccinarea anti-COVID-19 foarte curând

Autorizarea unui prim vaccin anti-COVID, dezvoltat dePfizer / BioNTech, va fi recomandată Agenţiei americane pentru Medicamente. Se așteaptă ca acordul oficial să fie dat în următoarele zile, iar vaccinarea să înceapă săptămâna viitoare.

În timpul unui exerciţiu de transparenţă fără precedent în lume, difuzat timp de câteva ore pe internet, în jur de douăzeci de cercetători membri ai acestui comitet consultativ au discutat despre datele privind siguranţa şi eficacitatea vaccinului şi i-au întrebat pe managerii producătorilor şi autorităţile sanitare despre modul în care funcţionează vaccinul, eficacitatea sa reală împotriva formelor severe ale bolii, efectele sale adverse, supravegherea sanitară pe termen lung sau soarta participanţilor la studiile clinice care au primit placebo. După care comitetul şi-a dat avizul favorabil într-un vot fără caracter obligatoriu: 17 voturi au fost pentru, patru împotrivă şi o abţinere.

Validarea oficială este aproape sigură, deoarece eficacitatea vaccinului şi caracterul său inofensiv sunt acum validate de trei surse independente: acest comitet, oamenii de ştiinţă ai FDA într-un rezumat publicat marţi şi un comitet de lectură al celui mai respectat jurnal medical din SUA, New England Journal of Medicine, care a evaluat şi a publicat joi rezultatele cercetării sale.