Construcția unui complex rezi­dențial de lux la malul mării are ca primă raţiune prelungirea sezonul estival la cinci luni. Cel puțin aceasta este părerea unanimă a celor care au investit în ridicarea unor ansambluri rezidențiale în stațiunile de pe litoralul românesc. Printre primii care au făcut pași în dezvoltarea rezidențială la malul mării se numără Mohammad Murad, proprietarul grupului Perla Majestic.
Acesta a demarat primele proiecte la Năvodari, iar vara trecută a inaugurat un complex de 420 de apartamente în Mamaia pentru care a fost necesară o investiție de 15 milioane de euro. Deși iniţial a fost gândit ca un proiect rezidențial, complexul Phoenicia Holiday Resort a fost transformat într-un aparthotel destinat în special familiilor cu copii, clasificat la patru stele. Proiectul a fost completat şi cu investiţii suplimentare, construcția celei mai mari piscine de pe litoralul românesc (40 de metri pătrați), respectiv  construcția a trei noi restaurante și a unei baze sportive.    
Ideea lui Murad i s-a părut fezabilă şi lui Alin Burcea, proprietarul agenției de turism Paralela 45 și al lanțului de magazine pentru copii Chico. „Am văzut proiectul lui Murad la Năvodari și m-am hotărât să investesc și eu în apartamente pe litoral. Prin 2003 am început primul proiect rezidențial“, declară Alin Burcea, care a investit aproximativ opt milioane de euro în opt clădiri de apartamente pe litoral.
„Le-am construit între 2003 și 2007, au 180 de apartamente împreună, pe care le-am vândut la prețuri cuprinse între 40.000 de euro (o garsonieră) și 240.000 de euro, un apartament mare“, adaugă acesta, cu regret că a vândut o parte din apartamente când prețurile erau mici. Potrivit lui Burcea, cei mai mulți dintre cumpărători au fost români, doar patru dintre aceștia fiind străini. Ultimul complex rezidențial inaugurat pe litoral este Caelia Residence, construit de omul de afaceri Viorel Păunescu, o investiție de 18,7 milioane de euro.
„Vroiam să construiesc un hotel și l-am transformat într-un ansamblu rezidențial de lux care are toate serviciile unui hotel de cinci stele“, declară Păunescu, menționând că mai mult de jumătate dintre cele 65 de apartamente au fost deja vândute. „În maximum un an-doi trebuie să întoarcem investiția făcută și să intrăm și pe profit“, adaugă el.
Printre cei care au achiziționat apartamente în Caelia Residence se numără și Ilie Năstase, prețul locuinței sale fiind de 400.000 de euro. „Și eu devin unul dintre proprietari. Nu este exclus, de asemenea, ca trei apartamente pe care vreau să le mobilez să fie destinate turismului“, completează Păunescu.   În ultima perioadă au început să se construiască apartamente de lux şi în zona de sud a litoralului, inclusiv în Vama Veche, unde preţul de vânzare depășește 1.000 euro/mp.

Apartamente la malul mării
CAELIA RESIDENCE Complexul cu­prin­de apartamente de două, trei și patru camere, cu suprafețe cuprinse între 100 și 230 de metri pătrați. 
PHOENICIA HOLIDAY RESORT este un complex de 420 de apartamente, situat în Mamaia și destinat închirierii. Prețul pentru trei nopți de cazare într-un studio, în plin sezon, este de 300 de euro de persoană.
LUXURY HOUSE RESIDENCE este situat în Vama Veche și reprezintă un ansamblu de 15 apartamente de vacanță. Prețul de achiziție al unei locuințe în acest ansamblu este de 1.075 de euro pe metru pătrat. 
NEPTUN PLAZA, format din două clă­diri, iar prețurile pornesc de la 28.600 de euro.

Vroiam să construiesc un hotel și l-am transformat într-un ansamblu rezidențial de lux, care are toate serviciile unui hotel de cinci stele. Viorel Păunescu, om de afaceri