Invitat în cadrul unei emisiuni pe B1 TV, Florin Cîţu, ministrul Finanţelor Publice, a oferit detalii despre impactul bugetar al creşterii alocaţiilor de stat pentru copii. Liberalul spune că ar fi vorba de circa 7 miliarde de lei.

“Cifra este mare. Eu am făcut un calcul inițial și era în jur de șase miliarde. Apoi, colegii au stat mult mai atent și s-au uitat și e în jur de șapte miliarde impactul”, a declarat Florin Cîţu în cadrul emisiunii “Dosar pe politician”.

Ce soluţii are Guvernul

Ministrul a explicat şi cum va putea Guvernul să plătească aceste alocaţii mărite, dând asigurări că nu vor exista creşteri de taxe.

“Deficitul nu-l mărim, pentru că am semnat declarație de conformitate. Taxele nu cresc. Rămâne o singură variantă: reduceri de cheltuieli”, spune Florin Cîţu, potrivit b1.ro.

Ce prevede proiectul adoptat miercuri în Camera Deputaţilor

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul de lege iniţiat de PSD privind dublarea alocaţiilor pentru copii, cu 179 voturi ”pentru”, niciun vot ”împotrivă” şi 9 abţineri.

Potrivit proiectului, „alocaţia de stat pentru copii se stabileşte în cuantum de: a) 600 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap; b) 300 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani, precum şi pentru tinerii prevăzuţi la art.1 alin.(3); c) 600 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani şi 18 ani, în cazul copilului cu handicap”.

Camera Deputaţilor era for decizional în acest caz. Proiectul va ajunge la promulgare la preşedintele Klaus Iohannis, însă partidele au posibilitatea de a ataca proiectul la Curtea Constituţională.