Dacă legea privind dublarea alocaţiilor va fi promulgată Guvernul trebuie să găsească resurse pentru a se încadrăm în ţinta de deficit bugetar de 3,59% din PIB anul următor, pentru că orice depăşire a ţintei înseamnă costuri mai mari pentru România şi ocolirea ţării de către investitorii străini, a transmis miercuri ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, după ce Guvernul a adoptat proiectele privind bugetul de stat şi bugetul asigurărilor de stat pe anul viitor.

Previziunile lui Cîțu privind mărirea alocațiilor

“Dacă legea (privind dublarea alocaţiilor, n.r.) trece şi va fi promulgată, trebuie să găsim resurse să ne încadrăm în acest deficit bugetar. Nu ne permitem să depăşim 3,59% pentru anul viitor, pentru că vom fi penalizaţi pe pieţele internaţionale. Colegii mei parlamentari trebuie să înţeleagă faptul că nu se răzbună pe mine, pe Florin Cîţu. Ei se răzbună pe români. Orice depăşire a deficitului bugetar înseamnă costuri de finanţare mai mari pentru România şi ocolirea României de către investitorii străini”, a explicat Florin Cîţu.

Potrivit şefului de la Finanţe, în eventualitatea dublării alocaţiilor pentru copii, pentru încadrarea în ţinta de deficit trebuie fie reduse cheltuielile fie majorate veniturile.

“Deficitul nu va fi depăşit. Trebuie găsite soluţii să rămână în 3,6% din PIB pentru că nu nu sunt ministru iresponsabil. Nu voi arunca costul deciziilor din Parlament asupra românilor. Soluţiile (pentru menţinerea deficitului, n.r.) sunt ori tăieri de cheltuieli ori venituri mai mari. Nu vom introduce taxe”, a subliniat Cîţu.

Ce impact bugetar are mărirea alocațiilor

Potrivit ministrului Finanţelor, dublarea alocaţiilor pentru copii va avea un impact bugetar de 6 miliarde de lei şi va duce deficitul la 4,1% din PIB.

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul de lege iniţiat de PSD privind dublarea alocaţiilor pentru copii, cu 179 voturi ”pentru”, niciun vot ”împotrivă” şi 9 abţineri.

Potrivit proiectului, “alocaţia de stat pentru copii se stabileşte în cuantum de: a) 600 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap; b) 300 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani, precum şi pentru tinerii prevăzuţi la art.1 alin.(3); c) 600 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani şi 18 ani, în cazul copilului cu handicap”. Camera Deputaţilor este for decizional.

Guvernul a adoptat miercuri proiectele de lege privind bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale de stat, precum şi proiectul referitor la măsuri fiscal-bugetare privind corectarea OUG 114, pe care urmează să-şi angajeze răspunderea în Parlament, a anunţat şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă.

Bugetul anului viitor este construit pe o creştere economică de 4,1%, un deficit bugetar de 3,59% din Produsul intern brut şi o rată medie a inflaţiei de 3,1%.