Preţul porumbului american a crescut cu peste 55% în ultimele cinci săptămâni, în condiţiile în care cea mai severă secetă care a lovit mijlocul SUA după 1956 a dat naştere la îngrijorări cu privire la deficienţe în aprovizionare. ”Suntem îngrijoraţi din două motive: primul este ritmul cu care preţurile cresc iar în al doilea rând pentru moment nu pare să existe niciun sprijin pentru preţuri, în special la porumb, soia boabe şi grâu”, a declarat economistul şef al FAO, Abdolreza Abbassian.

Cu toate acestea, Abdolreza Abbassian, precizează că situaţia nu este atât de gravă ca în urmă cu patru-cinci ani graţie ofertei abundente de orez. ”Este o situaţie serioasă care trebuie monitorizată cu atenţie însă este prea devreme să o catalogăm ca o situaţie de criză alimentară. Nu vedem nicio problemă cu producţia şi aprovizionarea cu orez. Acest produs este foarte important pentru securitatea alimentară a milioane de oameni din întreaga lume”, a spus Abdolreza Abbassian.

În plus, Patrick Armstrong manager la fondul Armstrong Investment Managers susţine că în prezent există şi o cerere slabă pentru porumb utilizate în producţia de biocombustibili, lucru care ar putea influenţa evoluţia preţurilor. ”Ultima dată când am avut o creştere explozivă a preţurilor la porumb, în 2008, a fost şi perioada în care producţia de etanol din porumb era atractivă. Dacă porumbul va continua să crească iar preţul petrolului va rămâne sub 100 de dolari per baril, nu va mai avea sens să adaugi etanol în combustibili dincolo de nivelul de 10% cerut”, a apreciat Patrick Armstrong.

Preţurile record la produsele alimentare de bază au fost în 2011 un factor important care a contribuit la turbulenţele din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, mai scrie Agerpres.