Un tratament inovator pentru COVID-19 folosește un „super dop” molecular care „blochează celulele” astfel încât virusul SARS-CoV-2 să nu mai pătrundă în acestea. Tratamentul, descris într-un studiu publicat în Nature Microbiology, a fost dezvoltat de cercetătorii de la Weizmann în colaborare cu Institutul Pasteur din Franța și National Institutes of Health (NIH) din SUA, relatează The Jerusalem Post.

Majoritatea tratamentelor și vaccinurilor pentru SARS-CoV-2 vizează proteina spike, prezentă în învelișul exterior al virusului. Această proteină ar putea suferi mutații în variantele viitoare, afectând negativ eficacitatea unor astfel de tratamente. Cercetătorii Weizmann au decis să adopte o abordare diferită, vizând receptorii enzimei prin care virusul pătrunde în celulă. Această metodă ar funcționa și dacă virusul ar mai suferi mutații pe viitor.

ACE2, atașat la membrana celulelor de pe suprafața plămânilor și a altor țesuturi, este o enzimă importantă pentru reglarea tensiunii arteriale, ceea ce înseamnă că cercetătorii nu ar putea bloca receptorul fără a perturba funcția ACE2. Pentru a rezolva această problemă, echipa, condusă de prof. Gideon Schreiber de la Departamentul de Științe Biomoleculare al Weizmann, a început să dezvolte o mică moleculă proteică care s-ar putea lega la ACE2 mai bine decât coronavirusul, fără a afecta funcția enzimei.

Cum va funcționa noul tratament?

Cercetătorii au identificat mai întâi modul de legare al virusului, în care proteina spike se leagă fizic de ACE2. Dr. Jiří Zahradník  a efectuat mai multe studii pe o tulpină de drojdie modificată genetic, care este ușor de manipulat. Acest lucru i-a permis lui Zahradník să scaneze rapid milioane de mutații diferite care s-au acumulat pe parcursul evoluției artificiale.

Procesul de scanare a furnizat, de asemenea, dovezi puternice în favoarea ipotezei conform căreia noul coronavirus devine mai contagios pe măsură ce mutațile se adaptează la ACE2. După primele studii, variantele fabricate în laborator, cu capacități mai strânse de legare la enzimă, au mimat mutațiile prezente în modul de legare ale celor mai contagioase tulpini SARS-CoV-2 care circulă în mod natural.

Zahradník a izolat în cele din urmă un mic fragment proteic cu o capacitate de legare de 1.000 de ori mai puternică decât cea a modului de legare original din care a evoluat.

Echipa lui Schreiber a colaborat cu prof. Yinon Rudich de la Departamentul de Științe Planetare al Weizmann pentru a dezvolta o metodă potențială de administrare a moleculei ca medicament, creând un spray pe bază de aerosoli care să permită administrarea moleculei pacienților, prin inhalare.

Tratamentul a fost testat până acum pe hamsteri infectați cu coronavirus. Rezultatele preliminare arată că tratamentul reduce semnificativ simptomele bolii, fiind planificate mai multe studii preclinice în viitorul apropiat.

Sursa foto: Dreamstime