Proiectul Guvernului privind programele de sănătate este doar un pas în direcţia folosirii corecte a banilor în beneficiul pacienţilor, apreciază Uniunea Salvaţi România, care menţionează că fiecare român trebuie să aibă dreptul de a-şi alege asiguratorul de sănătate.

“Considerăm că fiecare român trebuie să aibă dreptul de a-şi alege asiguratorul de sănătate. USR propune, în programul de guvernare, un sistem de sănătate deschis concurenţei care să încurajeze apariţia de noi furnizori de servicii medicale şi scoaterea CNAS din zona de monopol. Vedem că actualul ministru al Sănătăţii propune un program de liberalizare a programelor de sănătate. Bun. Însă la o primă vedere observăm că tot CNAS rămâne unica instituţie care deţine banii din Sănătate. Astfel, proiectul Guvernului este doar un pas în direcţia folosirii corecte a banilor în beneficiul pacienţilor”, arată USR, într-o postare pe Facebook.

Este necesară transparentizarea decontărilor din Sănătate

Conform aceleiaşi surse, este necesară o analiză de impact asupra sistemului de stat şi o atenţie sporită în ce priveşte reglementarea preţurilor.

“Nu în ultimul rând, vedem că lipseşte interdicţia pentru medicii coordonatori din programele naţionale de sănătate de a lucra în acelaşi timp şi în sistemul public şi în cel privat, aşa cum este şi cazul ministrului Sănătăţii Victor Costache. Mai e loc de îmbunătăţiri, dar e un prim pas bun”, adaugă USR.

În contextul în care în presă a fost semnalat faptul că o noapte de cazare la Spitalul Floreasca costă 350 de euro, Uniunea Salvaţi România subliniază necesitatea concurenţei în sistemul de sănătate şi transparentizarea decontărilor.

“Ştirea despre decontul unui pacient spitalizat la spitalul Floreasca în valoare de aproape 10.000 lei de lei, de trei ori mai mare decât la un spital privat, arată cât de importantă este discuţia despre existenţa concurenţei în sistemul de sănătate şi transparentizarea decontărilor din Sănătate. USR a contribuit semnificativ în această direcţie.

Din octombrie 2019 a intrat în vigoare proiectul deputatului USR Tudor Pop care prevede ca orice asigurat să primească de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) informaţii în legătură cu decontările făcute în numele lor”, se mai arată în comunicat.