Sprijinul Comisiei Europene pentru creșterea ratei de vaccinare în România a fost anunțat de Ursula von der Leyen după discuția avută luni cu premierul Nicolae Ciucă.

„Întâlnire productivă cu prim-ministrul Nicolae Ciucă. Vom lucra împreună pentru a asigura succesul #NextGenerationEU. Comisia Europeană este gata să sprijine România pentru creșterea ratei de vaccinare. Europa îi este recunoscătoare României pentru solidaritatea de care a dat dovadă în timpul pandemiei”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Premierul Nicolae Ciucă a prezentat prioritățile Guvernului României pentru perioada imediat următoare, în cadrul întâlnirii și a purtat discuții cu șefa Comisiei Europene referitoare la criza sanitară, aderarea la spațiul Schengen și finalizarea MCV.

Nicolae Ciucă, întrevedere cu Ursula von der Leyen

Prim-ministrul României, Nicolae-Ionel Ciucă, a avut, la 21 decembrie 2021, o întrevedere cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în contextul vizitei efectuate la Bruxelles.

Premierul României s-a referit la eforturile de gestionare a pandemiei, atât sub aspect sanitar, cât din perspectiva implicațiilor în plan economic și social și a mulțumit președintelui Comisiei pentru implicarea instituției europene în susținerea acestor eforturi, inclusiv în ce privește campania de vaccinare din România.

De asemenea, a prezentat eforturile de relansare economică, pe baza Planului Național de Redresare și Reziliență, și a subliniat preocuparea pentru asigurarea stabilității fiscal-bugetare, obiectiv reflectat inclusiv în proiecția bugetară pentru anul viitor. În acest sens, a dat asigurări privind determinarea Guvernului pentru adoptarea măsurilor necesare accesării fondurilor disponibile prin PNRR.

Ce au discutat Ciucă și von der Leyen

În discuțiile cu președintele Comisiei Europene, premierul Nicolae-Ionel Ciucă a asigurat cu privire la disponibilitatea deplină a Guvernului României pentru cooperarea deschisă și pe baze constructive cu Comisia Europeană, în vederea îndeplinirii angajamentelor și obiectivelor europene comune.

Cu referire la prioritățile agendei europene, premierul Nicolae-Ionel Ciucă a arătat că România susține eforturile de avansare a politicilor europene în scopul consolidării rezilienței Uniunii, în urma lecțiilor învățate din pandemie, astfel încât Uniunea și statele membre să aibă la dispoziție instrumente și soluții eficiente care să le permită să fie mai bine pregătite în fața oricăror provocări sau crize în viitor.

De asemenea, premierul României a subliniat contribuția deosebită a unui Spațiu Schengen integrat, fără fragmentări, la obiectivul consolidării pieței interne, context în care a reiterat apelul privind necesitatea unei decizii cât mai rapide referitoare la aderarea României la spațiul Schengen, mulțumind, totodată, Comisiei Europene pentru sprijinul constant în acest demers, reconfirmat și cu ocazia întrevederii cu președintele Comisiei.

Totodată, premierul Ciucă a reamintit obiectivul României de finalizare a Mecanismului de Cooperare și Verificare, subliniind angajamentul Guvernului de a promova reformele necesare în acest sens.