„Primul meu mesaj către statele membre astăzi este un mesaj de urgenţă. Nu mai avem timp. Toată lumea trebuie să facă ceea ce este necesar pentru a evita efectele devastatoare din punct de vedere social, economic şi sanitar al unei izolări generalizate”, a spus Stella Kyriakides, comisarul european, conform agerpres.ro

Acesta a transmis „o mare îngrijorare” faţă de „creşterea din ce în ce mai rapidă a ratei de infectare în întreaga UE”, mai ales creşterea numărului de spitalizări, a cazurilor severe şi deceselor.

Pregătirea pentru următoarele etape

„Trebuie să ne pregătim toţi pentru următoarele etape”, a adăugat comisarul, prezentând o propunere a Comisiei Europene pentru coordonarea strategiilor de vaccinare.

„Nu vom putea să inversăm tendinţa de azi pe mâine, dar cu un vaccin toată lumea trebuie să fie pregătită”, a subliniat ea, după ce executivul comunitar a încheiat acorduri cu unii dintre producătorii unor potenţiale vaccinuri împotriva COVID-19.

De asemenea, aceasta a fost întrebată despre data când un asemenea vaccin ar putea fi disponibil. Kyriakides a spus că nu doreşte să „speculeze”.

„Am putea avea primul vaccin disponibil până la începutul anului viitor, dar aceasta depinde de rezultatele testelor de fază a treia şi de avizul agenţiei europene a medicamentelor, care este crucial pentru noi”, a conchis Comisarul European.

Președinta Comisiei Europene, suspectă cu COVID-19

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a părăsit joi summitul european, la mai puţin de o oră de la începutul acestuia la Bruxelles, după ce a aflat că a fost în contact cu o persoană testată pozitiv pentru COVID-19, transmite Reuters.

„Tocmai am fost informată că un membru al ‘front office’ a fost testat pozitiv pentru COVID-19 dimineaţa aceasta”, a anunţat Ursula von der Leyen pe Twitter.

„Eu am fost testată negativ. Totuşi, ca măsură de precauţie, părăsesc imediat Consiliul European şi intru în autoizolare”, a mai precizat şefa Comisiei Europene.

Summitul european continuă conform programului stabilit.

Într-o declaraţie dată la sosirea la summit, Ursula von der Leyen a apreciat că, în timp ce evoluţia pandemiei în Europa devine ”tot mai îngrijorătoare”, statele Uniunii Europene ar trebui să stabilească reguli comune privind carantina şi testarea pentru COVID-19, astfel încât să se pună capăt mozaicului de reguli aplicate de ţările membre.