Urmaşii din Mexic şi Guatemala ai fostului imperiu Maya, care s-a întins pe o mare parte din America Centrală – susţin că sfârşitul lumii nu vine în 2012, aşa cum se vehiculează pe diverse site-uri, în unele publicaţii şi, mai nou, în producţii hollywoodiene cu bugete mari precum blockbusterul regizat de Roland Emmerich.

Paleta de mituri şi legende legate de calendarul mayaş şi a predicţiilor legate de 2012 este extrem de bogată. „Fenomenul 2012” constă într-o serie de mituri şi credinţe diseminate în cultura New Age conform cărora pe data de 21 decembrie 2012 vor avea loc o serie de evenimente cataclismice şi transformatoare care vor duce la sfârşitul lumii aşa cum o ştim  astăzi. Diferite alinieri astrologice şi formule de numerologie legate de această dată în corelaţie cu alte date ale calendarului mayaş au fost lansate ca argumente, dar  nu au fost acceptate la nivel academic.

Interpretarea New Age este aceea că la sfârşitul anului 2012 omenirea va trece pe o nouă etapă în evoluţia sa, cele mai sumbre predicţii făcând referire chiar la ciocnirea planetei nostre cu un alt corp ceresc (Nibiru) sau cu o gaură neagră.

 Apocalipsa după Hollywood

0-47316-2012movienewposter4.jpgAceste legende au fost rapid absorbite în zona pop, iar blockbusterul „2012”, regizat de Roland Emmerich, capitalizează fără prea multă imaginaţie pe marginea acestui subiect. Inspirat dintr-un bestseller al scriitorului american Steve Alten – vândut în peste 10 milioane de exemplare -, filmul prezintă o previziune maya potrivit căreia ziua de 21 decembrie 2012 este data la care va veni sfârşitul lumii.

De fapt, în anul 2012 se va îcheia doar unul dintre ciclurile calendarului maya, alcătuit cu 3.144 de ani înaintea calendarului roman, conform unei inscripţii gravate în piatră descoperită la Coba, în Peninsula Youcatan din sud-estul Mexicului. Comunitatea maya reprezintă 40% din populaţia Guatemalei, care numără 13 milioane de locuitori, potrivit estimărilor oficiale. În Mexic trăiesc 1,5 milioane de reprezentanţi ai comunităţii maya, concentraţi în Peninsula Yucatan.

Sinucideri în masă de frica morţii

„Niciuna dintre variantele vehiculate în Occident nu exprimă, de fapt, ceea ce cred mayaşii despre 2012. În modul de gândire al civilizaţiei Maya, acesta este doar un ciclu care se încheie, ei nu s-au gândit niciodată la această zi ca la o dată catastrofică. I s-a dat o altă semnificaţie acestei viziuni pe care noi, populaţia maya, o avem despre această tranziţie”, a explicat omul de ştiinţă Jose Huchim, unul dintre autorii unui recent studiu referitor la semnificaţia lui 2012. Huchim aparţine comunităţii maya, iar acest fapt l-a motivat să iniţieze acest studiu în cadrul Institutului naţional de Antropologie şi Istorie din Mexic.

Dincolo de obiectivele strict ştiinţifice, echipa de cercetători şi-a propus să stopeze acţiunea anumitor secte religioase care folosesc această „predicţie apocaliptică” pentru a face prozeliţi în comunităţile indigene. „Există exemple recente ale folosirii datelor istorice de către anumite secte, care incită la sinucideri colective”, a adăugat cercetătorul mexican. Cel mai impresionant exemplu în acest sens este sinuciderea a 914 membri ai sectei lui Jim Jones, pe 18 noiembrie 1978, în localitatea Jonestown din Guyana. Printre victime s-au aflat şi 274 de copii.

0-47315-mayancalendar_bigger.jpgCalendarul Maya, subiect de controverse

„Ceea ce reprezentanţii maya au prevăzut pentru această dată este faptul că un zeu al războiului va coborî pe Pământ, însă fără să implice deloc sfârşitul lumii”, a confirmat Guillermo Bernal de la Centrul de Studii Maya de la Universitatea Naţională Autonomă din Mexic (UNAM). Oamenii de ştiinţă mexicani vor merge într-o exepediţie în Yucatan şi Guatemala în luna martie, pentru a se consulta şi cu şamanii din regiune – preoţi şi vraci tradiţionali ai comunităţii maya -, urmând să înregistreze mărturiile lor pe suport video şi audio.

Calendarul Maya are 13 cicluri de câte 144.000 de zile, iar ciclul actual se încheie pe 21 decembrie 2012. „Însă acest lucru nu înseamnă sfârşitul lumii. Urmează al 14-lea ciclu, măsurarea timpului continuă. De exemplu, în localitatea Palenque există o stelă care citează o dată mult mai îndepărtată în viitor: aniversarea unui conducător al acestui oraş maya – anul 4.772, potrivit calendarului nostru roman”, a declarat Guillermo Bernal. Civilizaţia maya a creat acest calendar pentru a marca datele importante din trecutul şi viitorul ei.